Političke napetosti smanjile kineske investicije u SAD

Podijeli

Kineska ulaganja u SAD smanjila su se prošle godine za 35 posto u odnosu na godinu ranije usljed napetosti između dviju zemalja, a pad je i veći ako se izuzmu poslovi dogovoreni prije te godine.

Kako se navodi u zajedničkim istraživanjima Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine i analitičke kuće Rhodium Group, pad ulaganja izazvale su promjene politike u obje zemlje. Kina je obuzdala inostrana ulaganja, dok je u SAD-u porasla zabrinutost oko ulaganja u kontekstu nacionalne bezbjednosti.

“Ovo promijenjeno političko okruženje već je izmijenilo obrasce dvosmjernih direktnih stranih ulaganja i nastaviće da preoblikuje sastav i nivo ulaganja u budućnosti”, kažu autori izvještaja, prenosi Hina.

Kineske kompanije prošle godine su u SAD realizovale ulaganja “teška” 29 milijardi dolara, što je za 35 odsto manje od rekordnih 46 milijardi dolara ostvarenih u 2016. godini, navodi se u izvještaju.

No, podaci za 2017. su “znatno poduprti” poslovima preuzetima i uvelike odrađenima u prethodnoj godini, napominje se u istraživanju. Kada se transakcije objavljene prije 2017. isključe, vrijednost izvršenih poslova pada za 74 odsto.

Pad je uslijedio nakon snažnog porasta kineskih inostranih ulaganja tokom posljednje decenije, što je podstako zabrinutost kako u Kini, tako i u drugim zemljama, uključujući SAD, Australiju i Njemačku.

Krajem 2016. godine, kineski regulatori preduzeli su mjere za ograničavanje inostranih ulaganja, djelimično zabrinuti zbog rasta akvizicija finansiranih zaduživanjem.

U SAD, pak, političari su izrazili zabrinutost da kineske firme, podržane od vlade, usmjeravaju ulaganja u vojne i tehnologije povezane sa bezbjednošću.

Prošle godine američki odbor za strana ulaganja, koji nadgleda transakcije koje bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu bezbjednost, blokirao je poslove vrijedne gotovo deset milijardi dolara, procjenjuje se.

I ove godine blokirano je nekoliko pokušaja velikih kineskih ulaganja, uključujući prodaju kompanije za novčane transfere Moneygram kineskom Ant Financialu, Alibabinoj podružnici za digitalno plaćanje.

Američki predsjednik Donald Tramp takođe je zatražio od svog osoblja da identifikuje nove načine za ograničavanje kineskih ulaganja u SAD, kao dio šireg odgovora na navodnu krađu intelektualnog vlasništva, koji takođe uključuje planove za uvođenje carina na kineski uvoz.

Američki kongres je takođe fokusiran na zakonske propise koji bi saveznoj vladi pružili viša ovlašćenja u preispitivanju poslovnih ugovora u kontekstu rizika za nacionalnu bezbjednost.

Američke kompanije koje su prošle godine uložile oko 14 milijardi dolara u Kinu takođe bi mogle postati neodlučnije za poslovanje u Kini, dodaje se u izvještaju.