Zašto Societe Generale napušta Crnu Goru i region: Prezasićena tržišta, bez liderske uloge

Podijeli

Francuska bankarska grupacija Sosijete ženeral napušta centralnu i istočnu Evropu, između ostalih i Crnu Goru i prodaje banke u šest zemalja tog regiona.

To piše EU Scoop, mali nezavisni bugarski portal koji objavljuje vesti na engleskom, pozivajući se i na lokalni Capital.bg, prenosi N1.

U Societe Generale grupi su odlučili da se fokusiraju na druge djelove svog biznisa i prodaju banke u pomenutim regionima, navodi portal.

Ogranak Societe Generale banke u Bugarskoj biće, kako se dodaje, otuđen u paketu sa bankama u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Moldaviji. Capital navodi da je riječ o prezasićenim i trenutno neatraktavinim tržištima, zbog čega je donijeta odluka o povlačenju, pogotovo što ni u jednoj od zemalja banka nije među prve tri.

U toj banci za N1 kažu da ne komentarišu glasine i da se javnost o strateškim koracima informiše isključivo na osnovu odluke menadžmenta u Parizu.

Societe Generale grupa je na crnogorsko tržište ušla 2005. godine kupovinom državne Podgoričke banke.

Spajanjem CKB-a i Societe Generale nastala bi superbanka koju niko ne priželjkuje

Prema pisanju bugarskih medija, kupac francuskih banaka biće mađarski OTP, koji u Crnoj Gori ima najveću, Crnogotsku komercijalnu banku (CKB).

Guverner CBCG Radoje Žugić je prošle godine u aprilu kazao da se Societe Generale grupa definitivno povlači sa crnogorskog tržišta, kao i da vrhovna monetarna isntitucija i dalje razmatra da li će dozvoliti spajanje CKB-a i lokalne Societe Generale Montenegro banke.

Žugić je rekao da je pitanje spajanje dvije banke posao kojem CBCG prilazi veoma odgovorno i profesionalno, te da je riječ o delikatnoj odluci.

„Naše analize treba da odgovore na pitanje da li je to nepoželjna ili poželjna koncentracija na tržištu, da li je to dobra ili ne bankarska praksa. Ono što je potencijalno nametnulo oprez to je da imamo dvije najveće banke koje bi se spojile u jednu i moramo sagledati sve aspekte tog posla koji je iniciran”, kazao je Žugić tada Vijestima.