Zašto su Finci najsrećniji na svijetu

Ilustracija (Reuters)

I pored svoje ponekad okrutne sjeverne klime i mračnim zimama, Finska je, prema istraživanju Ujedinjenih nacija, najsrećnija zemlja na svijetu.

A zašto baš tamo žive najrećniji ljudi, provjerila je novinarka N1 Ivana Dragičević, koja je za tu televiziju napravila reportažu:

Kada u rano proljeće izađete na i dalje mračne i sniježne ulice finskih gradova kojima šetaju ljudi ozbiljnih lica, teško biste pomislili da ste u zemlji koja je prema ovogodišnjem svjetskom istraživanju sreće na prvom mjestu.

Kada Fince pitate zašto, oni kažu: Bliski smo s prirodom, sigurna smo zemlja, imamo odlično i besplatno zdravstvo i školstvo. Imamo sve potrebne usluge za naš život. Blizu su nam škole, parkovi, priroda, možemo da se bavimo kojim god sportom hoćemo.

UN-ovo istraživanje u obzir uzima BDP po glavi stanovnika, socijalni sistem, zdravlje, životni vijek, društvene slobode, velikodušnost i nedostatak korupcije.

Finski predsjednik, Sauli Ninisto, kao ključni razlog srećnog društva u razgovoru za N1 navodi stabilnost.

“Riječ budućnost ovdje je jedna od ključnih. Ulaganje u obrazovanje ovu zemlju od pet miliona stanovnika stalno stavlja Finsku na vrh OECD-ovih lista”, ističe Ninisto.

U nekim školama ovih dana je počeo pilot program korišćenja robota “Eliasa” u učenju jezika, otkriva za N1 profesorka engleskog Rika Kolunsarka.

“Mislim da je ključna ideja novog programa da uključi i motiviše djecu, da budu aktivna u učenju, a korišćenje Eliasa daće djeci novo iskustvo. Mi učitelji moramo otvoreno tome da pristupimo”, objašnjava ona.

Elias govori 23 jezika, prilagođava se zahtjevima učenika i ohrabruje ih.

Osnivačica i direktorka kompanije “Utelias Technologies” Johana Heminki ističe da je robot neutralan.

“Ne smije vam se kada pogriješite, ne umori se ako ponavljate riječi”, navodi ona.

Zadovoljni su i učenici. “Najbolja stvar je što može da vas nauči i što vam pomaže. Stvarno nam pomaže”, kaže jedan đak za N1.

Predsjednik Ninisto kaže da ako poštuješ učenje i one koji podučavaju – kombinacija je savršena.

“I to je ono što je osnovi element finskog uspjeha. Uz demokratiju naravno”, poručuje on.

Video prilog o životu u Finskoj možete vidjeti na sajtu N1.

april 11, 2018 at 1:28 pm