Crna Gora 9. na svijetu po broju banaka u odnosu na populaciju

Podijeli

Sa 15 licenciranih poslovnih banaka i mnoštvom njihovih poslovnica i predstavništva širom države, Crna Gora je deveta na listi 179 zemalja svijeta, rangiranih po broju bankarskih kompanija u odnosu na 100.000 stanovnika.

To je rezultat istraživanja portala IndexMundi koji, kako piše na njihovom sajtu, prikuplja činjenice i statistiku iz više izvora i pretvara ih u jednostavne slike. Podaci koji su objavljeni odnose se na 2016. godinu.

U Crnoj Gori, po podacima Centralne banke posluje 15 poslovnih banaka, pretežno u stranom vlasništu, i to: Crnogorska komercijalna banka (CKB), Hipotekarna banka, Societe Generale Montenegro, Invest banka Montenegro, Prva banka, Erste, Atlas, NLB, Komercijalna banka AD Budva, Addiko bank, Universal Capital, Lovćen banka, Zapad banka, Ziraat banka i Nova banka.

Od zemalja regiona, poslije Crne Gore najviše mjesto je zauzela Srbija (19.), a slijede Hrvatska (22.), Slovenija (27.), Bosna i Hercegovina (33.), Makedonija (41.) i Albanija (53).

Na prvom mjestu globalne liste nalazi se Kolumbija, a slijede San Marino i poznati bankarski raj – Luksemburg. U prvih deset su i Mongolija, Španija, Sejšeli, Italija i Bugarska, nakon koje je Crna Gora. Top 10 zaključuje Portugal.

Autori studije navode da je njihova misija pretvoriti neobrađene podatke iz cijelog svijeta u korisne informacije za globalnu publiku.

“Prikupljamo statističke podatke koji su razbacani ili na drugi način skriveni i predstavljamo ih pomoću jednostavnih karata, grafikona i tablica koje omogućuju posjetiocima da razumiju složene informacije, i to na prvi pogled”, navodi se na sajtu IndexMundi.