Euroobveznice: Novo zaduženje za vraćanje starog

Podijeli

Crna Gora se u četvrtak na tržištu euroobveznica zadužila 500 miliona eura na sedam godina po kamatnoj stopi od 3,375 odsto, čime je otkupila obveznice koje dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Crna Gora je uspješno okončala na tržištu euroobveznica dugo pripremanu emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375% omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar, Darko Radunović, kako se navodi, po okončanju emisije kazao je da je nakon pozitivnih ocjena Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kao i pozitivnih ocjena svjetskih rejting agencija danas i inostrano investiciono tržište pozitvno ocijenilo aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore.

“Emisija euroobveznica od 500 miliona sa ročnošću od sedam godina imala je veliki odziv. Imali smo tražnju u iznosu od 1.482.000, znači skoro tri puta više, što potvrđuje veliko povjerenje u naše hartije. Postigli smo jako dobru kamatnu stopu od 3,375%. To je najniža kamatna stopa koju smo do sada postigli na ino tržištu, a posebno što se prvi put pojavljujemo sa ročnošću od sedam godina. Otkupili smo eurobondove koji dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona”, rekao je ministar finansija.

Ovo, prema Radunoviću, potvrđuje da inostrani investitori vjeruju u projekcije koje su u početku kod crnogorske javnosti bile prihvaćene sa rezervom.

. .
“Dodao je da će neto efekat zaduženosti po državu biti u ovom trenutku nešto malo više od 110 miliona, ali da sa druge strane stvaramo potpune pretpostavke za održivost javnog duga u tom nivou da to ne opterećuje javne finansije Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

On je izrazio očekivanja da će 2020. godine javni dug u Crnoj Gori biti ispod 60%, te da ćemo umjesto deficita imati 4,4 % suficita.

“Ja očekujem da će ovo što smo danas uradili stvoriti pretpostavke da do kraja ove godine za jedan stepen poboljšamo kreditni rejting takođe očekujem da ćemo uspjeti da o bezbijedimo još bolje uslove za naše strukturne reforme i konkurentnost naše privrede”, rekao je ministar finansija Darko Radunović u Beču po okončanju procesa.

U pregovorima su, pored Ministarstva finansija, učestvovali i državna sekretarka Ministarstva finansija Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj Iva Vuković i generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović.