Pošte regiona potpisale ugovor o razmjeni otpadnih pošiljki

Podijeli

“Pošte Srpske” AD Banja Luka, “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, “Hrvatska pošta” d.o.o. Mostar, JP “Pošta Srbije” Beograd i “Pošta Crne Gore” AD Podgorica potpisali su danas u Mostaru Sporazum o razmjeni otkupnih poštanskih pošiljaka – PostPak, javljaju mediji.

Riječ je o Sporazumu kojim se regulišu međusobni odnosi, kriteriji i cijene razmjene otkupnih PostPak poštanskih pošiljaka između navedenih poštanskih operatera.

PostPak je adresovana međunarodna poštanska pošiljka mase do 30 kg, za koju se pošiljaocu daje potvrda o prijemu pošiljke, a uručuje se primaocu uz potpis i naplatu otkupnog iznosa u korist pošiljaoca.

PostPak pošiljke sadrže robu i dokumente i koriste se samo u razmjeni pošiljaka ovih poštanskih operatera.

Bitno je istaći da se poštanske pošiljke PostPak predaju uz posebnu poštansku uslugu “Otkupna pošiljka”, te se tako i posebno obilježavaju.

Cilj ovog Sporazuma je, između ostalog, sprečavanje dodatnih terminalnih i tranzitnih troškova za ovu vrstu pošiljke. Sporazum je potpisan na neodređeno vrijeme, a sa primjenom će početi od 1. jula ove godine.

Izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem pomenutog Sporazuma Jasminka Krivokuća, direktor Pošta Srpske, rekla je da je zajedničkim djelovanjem učinjen veliki korak u jačanju javnog sektora, koji će se direktno odraziti na povećanje kvaliteta usluga koje pružamo našim korisnicima.

Sporazum je potpisan u okviru 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru na kojem su se predstavila sva tri bosanskohercegovačka poštanska operatera