Koliko je koštao napad saveznika na Siriju: U par nekoliko sati samo na projektile potrošeno najmanje 200 miliona dolara

Podijeli

U subotu u ranim jutarnjim satima Sjedinjene Američke države (SAD), Engleska i Francuska izvršili su zajedničku, koordiniranu vojnu intervenciju u Siriji.

Kako je objavio CNN, napad kojemu je cilj bio uništiti sirijsko hemijsko oružje, imao je tri glavne mete: naučno-istraživački centar u Damasku i dva skladišta hemijskog oružja u gradu Homsu i njegovoj blizini.

Prema do sada poznatim informacijama, Amerikanci su u napad krenuli s više vojnih aviona, bombardera B-1B i najmanje jednim ratnim brodom pozicioniranim u Crvenom moru, vjerovatno razaračem klase Arleigh Burke i/ili krstaricom klase Ticonderoga koji mogu prenositi desetine Tomahawk projektila, piše Jutarnji list.

Iako američka vlada nije službeno potvrdila korišćenje ovih projektila u sinoćnjem napadu, vjerojatno se radilo upravo o njima budući da su ih koristili i u prijašnjim sličnim napadima.

Englezi su akciji doprinijeli s četiri borbena aviona Tornado naoružanima projektilima Storm Shadow, dok su se Francuzi uključili s nekoliko svojih aviona Dassault Rafale i s tri fregate klase Aquitaine.

No, koliko je to koštalo?

Amerikanci su potvrdili da su upotrijebili više nego duplo projektila u odnosu na prošli napad u aprilu 2017. godine. Budući da je u tom napadu na sirijsku avionsku bazu Sharyat ispaljeno 59 Tomahawk projektila, procjenjuje se da su u subotu upotrijebili njih više od 118. Prema Business Insideru, cijena jednog Tomahawka je 1,4 miliona dolara što bi značilo da je samo na ove projektile SAD potrošio barem 165,2 miliona dolara.

Uz pretpostavku da su engleski avioni prenosili svaki po dva Storm Shadow projektila, čija je cijena oko 1,12 miliona dolara po komadu, njihovi projektili su engleski budžet koštali oko devet miliona dolara.

Francuzi su navodno ispalili 12 projektila, od čega jedan dio s fregata (u pitanju su MdCN projektili od 3,5 miliona dolara po komadu), a drugi s borbenih aviona (vjerovatno Storm Shadow projektili), pišu engleski mediji.

Iako tačan trošak još nije poznat, može se pretpostaviti da se radi o najmanje 17 miliona dolara.

Prema najkonzervativnijoj procjeni, ispada da je samo trošak ispaljenih projektila iznosio barem 190 miliona dolara, a vjerovatno se radi i o većem iznosu.

Treba napomenuti da trošak naleta aviona, korišćenja ratnih brodova i ljudskih resursa nije uračunat pa je gotovo sigurno da je za napad od svega nekoliko sati izdvojeno više stotina miliona dolara.

Koliko je za sada poznato, u napadu nije poginula ni jedna osoba.