Beograd i Novi Sad povezivaće i biciklistička staza

Podijeli

Pokrajinski organi planiraju izgradnju biciklističke staze između Novog Sada i Beograda kojom bi se povezala dva najveća grada u Srbiji.

Kako se navodi u Planu javnih nabavki Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u 2018. godini biće objavljen tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju ove staze. Vrijednost javne nabavke iznosi 30 miliona dinara, piše portal 021.

Nabavka bi trebalo da bude raspisana u aprilu ili maju, dok će ugovor biti zaključen tokom juna ili jula. Inače, odluka da se pristupi planiranju izgradnje staze na relaciji Novi Sad-Beograd donijeta je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Vojvodine u oktobru prošle godine.

Biciklistička zajednica u Novom Sadu poručuje da je izgradnja ovakve saobraćajnice značajna, te da donosi korist brojnim građanima.

Novi Sad se nalazi na dobroj lokaciji, s obzirom na to da Eurovelo ruta 6 prolazi kroz Novi Sad, ide uz Dunav do Beograda, dok je u blizini i Eurovelo ruta 11, koja takođe prolazi kroz prijestonicu Srbije i nastavlja južnije.

Sagovornici portala 021 ukazuju na to da su gradovi u Srbiji, pa tako i u Vojvodini, loše povezani biciklističkim rutama. Subić dodaje da ni povezanost sa prigradskim naseljima Novog Sada nije dovoljno razvijena, piše portal.

Kako je tek u planu izrada tehničke dokumentacije za izgradnju ove staze, nije poznato kada bi izgradnja zaista mogla da počne.