Facebook skenira poruke na Messengeru

Podijeli

Vrlo vjerovatno pretpostavljate da su razgovori poslati na Facebookovu aplikaciju Messenger privatni.

Ako zaista tako mislite, nijeste u pravu.

Naime, Facebook je potvrdio da koristi automatizovane alate, odnosno da rutinski skenira poruke poslane preko Messengera i to, kako kažu u kompaniji, zbog zaštite korisnika od malvera i kako bi spriječili zloupotrebu fotografija djece.

Takođe podsjećaju da korisnicima omogućuju prijavljivanje onih poruka za koje smatraju da se njima krše pravila koje je postavila društvena mreža i koja su svojevrsni standard.

Moderatori Facebooka mogu pregledati sve poruke koje označe korisnici ili automatizovani sistemi.

Već dugo je jasno da Facebook “nadzire” postove kako bi bili u skladu s postavljenim standardima zajednice. Ali, sasvim je sigurno da je većina korisnika vjerovala da su poruke koje šalju preko Messengera privatne odnosno da ih niko drugi ne čita.

Facebook je u saopštenju naveo da im je prioritet privatnost poruka njihovih korisnika, ali kompanija je branila alate kojim rutinski skeniraju poruke. Kako prenosi CNN, naveli su da je taj sistem “vrlo sličan onim koje danas koriste druge internet kompanije”.

“Sadržaj poruka između korisnika ne koristi se za ciljano oglašavanje”, rekao je portparol kompanije. “Ne slušamo vaše glasove niti videopozive”, poručio je.

Facebookova aplikacija Messenger je pod “lupom” nakon što je prošle nedjelje vlasnik Facebooka Mark Zakerberg rekao da je ta kompanija “otkrila” da su “senzacionalne poruke” poslate putem Messengera u Mjanmaru.

“U takvim slučajevima, naši sistemi otkrivaju da se to događa”, rekao je Zakerberg.

Protiv takve prakse ustali su borci za ljudska prava i novinari koji tvrde da je Facebook širio pogrešne informacije u toj zemlji, a koje rasplamsavaju etničko nasilje protiv muslimanske manjinske grupe Rohindža.

Nakon što je izbio skandal s Kembridž Analitikom, u posljednjih nekoliko nedjelja, Facebook je promijenio platformu i svoju politiku oko pristupa korisničkim podacima i njihovoj transparentnosti.

Zakerberg je rekao da bi njegova kompanija trebalo da bolje objasni što radi s prikupljenim podacima korisnika. Odgovore na to pitanje i mnoga druga očekuju milioni korisnika Facebooka, ali i oni koji nisu korisnici popularne društvene mreže. Naime, objavljeno je da Facebook ima podatke i o ljudima koji ne koriste popularnu društvenu mrežu.