Radnici Luke Bar biće obeštećeni s ukupno 3,8 miliona eura

Podijeli

Uprava Luke Bar i sindikat tog preduzeća potpisali su sporazum po kojem će se radnicima isplatiti 2,3 miliona.

Taj novac će se isplatiti za neto zarade radnika kojima su isplaćivane umanjivane zarade u periodu od šest i po godina. Za bruto zarade će morati da dodaju još milion i po, pa će ukupan iznos koji će se isplatiti radnicima biti 3,8 miliona eura.

Izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović potvrdio je Danu da je sporazum potpisan i oročen na 30. jun, odnosno da će do toga datuma radnicima biti isplaćen novac.

“To je najbolja opcija i za radnike i za firmu. Ovaj dug prema radnicima je nastao prije našeg dolaska i drago nam je što smo postigli sporazum i što ćemo riješiti ovaj problem. Novac će biti isplaćen za oko 80 odsto radnika Luke Bar”, kazao je Franović.

Dio radnika Luke već je tužio upravu i dobio sporove. Da su svi radnici tužili upravu postojala bi mogućnost da Luka mora da plati preko 10 miliona eura.

Franović je kazao da Luka ima sredstva da izmiri dug prema radnicima na osnovu sporazuma, te da se neće zaduživati.

“Imamo i milion u pretplati po osnovu poreskih obaveza, tako da ćemo naći najbolje rješenje kako da uplatimo 3,8 miliona”, kazao je Franović.

Pregovori sa Sindikatom, na čijem čelu je Savo Nikotić, dugo traju i bilo je više opcija kako da se nađe rješenje i izmiri dug. Na kraju, posle više mjeseci pregovora, postignut je dogovor.

Sindikati su tražili da sporazumi imaju snagu izvršne presude i da se ovjere kod notara.

Luka Bar je lani zamalo privatizovana. Iako je poljski OTL ispunio sve uslove Vlade, na kraju je izvršna vlast odbila ponudu.