234 kompanije imaju preko milion eura na računu

Podijeli

Najveći depozit jednog pravnog lica kod poslovne banke u Crnoj Gori iznosi 45,7 miliona eura, što je skoro osamnaest miliona eura manje od depozita fizičkog lica koje na svom računu ima 63,3 miliona eura.

Iz Centralne banke (CBCG) je za „Dan” saopšteno da ne raspolažu podacima o tome da li je riječ o privatnoj ili državnoj firmi.

“CBCG ne raspolaže podacima o vlasništvu preduzeća, deponenata banaka pojedinačno”, kazali su iz CBCG.

Prema podacima iz 2016. godine, najveći pojedinačni depozit firme u sistemu položen kod jedne banke iznosio je 55,7 miliona eura, što znači da se za godinu smanjio za deset miliona, ukoliko je riječ o istom preduzeću.

Iz CBCG su kazali da, prema posljednjim raspoloživim podacima, na 31.12.2017. godine ukupno 234 kompanije imaju pojedinačni depozit kod poslovne banke u iznosu od preko milion eura.
Zbog nemogućnosti obrade podataka, iz CBCG nisu mogli da nam odgovore na pitanja koliko pravnih lica u Crnoj Gori ima depozit u iznosu od 500 miliona eura, 300 miliona eura itd. i koliko je među njima privatnih, a koliko državnih firmi.

“Shodno važećoj regulativi, banke su u obavezi da CBCG izvještavaju o 50 najvećih deponenata, međutim, s obzirom na različitu strukturu depozita po visini kod različitih banaka nije moguće „obraditi” podatke kojima raspolažemo na način da se dobije precizan odgovor”, objasnili su iz CBCG.