Svaka druga njemačka firma ne može naći kvalifikovane radnike

Podijeli

Njemačke kompanije muku muče s pronalaženjem kvalifikovanih radnika koji su im potrebni kako bi povećale proizvodnju, upozorio je ekonomski institut IW, procjenjujući da manjak radne snage košta ekonomiju nekih 0,9 postotnih bodova BDP-a godišnje.

Njemačko tržište rada bilježi uzlet, iskazan u najvišim stopama zaposlenosti otkada su nadležna tijela počela pratiti taj pokazatelj, ističe Reuters.

Kompanijama ujedno ponestaje kvalifikovanih radnika zbog neuobičajeno dugog perioda ekonomskog rasta, koji je ušao u devetu godinu i nestašice radno sposobnog stanovništva.

Čak i kad bi njemački menadžeri zaposlili sve nezaposlene s odgovarajućim kvalifikacijama, nepopunjeno bi ostalo oko 400.000 radnih mjesta, ističu u IW-u.

To znači da bi njemački BDP bio 0,6 postotnih bodova viši kada bi kompanije angažovale sve radnike koji su im potrebni, dodaju u institutu.

Budući da kompanije koje zapošljavaju nove radnike paralelno povećavaju i ulaganja u mašine i opremu, ukupni BDP u srednjoročnoj perspektivi bi bio veći za 0,9 postotnih bodova, objašnjavaju njemački stručnjaci.

U martu su komore za industriju i trgovinu DIHK upozorile da bi manjak radne snage mogao potkopati ekonomski rast. Prošle godine je najveća evropska ekonomija porasla 2,2 odsto, najsnažnije u šest godina.

Istraživanje DIHK u kojem su učestvovale 24.000 kompanija pokazalo je da gotovo svaka druga kroz dulje vrijeme ne uspijeva pronaći kvalifikovane radnike za slobodna radna mjesta. Šest od deset anketiranih menadžera navodi takođe manjak kvalifikovanih radnika kao prijetnju poslovanju.

Najteže su pogođeni sektori industrija, građevina, security usluge, obrazovanje kao i pomoć za djecu i starije građane.