Alibaba razvija autonomne automobile

Podijeli

Iz kineskog giganta e-trgovine Alibaba Grupe su potvrdili da rade na tehnologiji vozila bez vozača, u srijedu je javio China Daily.

Wang Gang, glavni naučnik u laboratorijima u kojima se razvija tehnologija vještačke inteligencije (UI) giganta Alibabe, predvodi istraživački tim i oni su uvelike napredovali u svojim istraživanjima, navode u novinama.

U svojim istraživanjima kompanija želi da dostigne Nivo 4, što znači da vozilo vez vozača može u potpunosti voziti bez intervencije ljudi u određenim okolnostima, navodi se u izvještaju.

Kineske su vlasti 12. aprila objavile regulativu kojom su dopustile da se lokalne ceste koriste za testove inteligentnih vozila bez vozača, što pokriva određene nivoe vožnje bez vozača.

Alibaba na putu sprovodi regularne testove vozila bez vozača i ta firma želi zaposliti dodatnih 50 stručnjaka koji će raditi na toj tehnologiji, navodi China Daily.

Ova kompanija ako svojim potezom slijedi svoju konkurenciju Baidu i Tencent, druga dva kineska konglomerata, koji takođe istražuju tehnologiju vozila bez vozača.