Statis u minusu 83,3 miliona eura

Podijeli

Kompanija Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, zakupac crnogorskog turističkog brenda Sveti Stefan – Miločer, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 6,3 miliona eura.

To se navodi u finansijskom izvještaju koji je ova firma dostavila Poreskoj upravi.

Kompanija prethodnih nekoliko godina posluje sa gubicima, koji su akumulirani na ukupno 83,3 miliona eura, prenose Vijesti.

Adriatic Properties je vlasnik nekretnina u vrijednosti od 42,7 miliona eura što je milion eura više nego u odnosu na izvještaj za 2016. Kompanija je dugoročni zakupac grad-hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža.

Ugovori o višedecenijskom zakupu najelitnijeg hotelskog kompleksa i obale, zaključeni su prije 11 godina sa Hotelskom grupom Budvanska rivijera, odnosno HTP-om Miločer. Skupština Crne Gore je prije dvije i po godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sa 30 na 42 godina. Zakup hotela Kraljičina plaža produžen je sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz hotel na kome se planira depadans sa apartmanima za tržište dato na 90 godina zakupa.

Statisova firma još čeka od Ministarstva održivog razvoja građevinsku dozvolu za gradnju nove Kraljičine plaže i depadansa, projekta vrijednog više od 100 miliona eura. Planiraju da na mjestu stare Kraljičine plaže izgrade novi hotel sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel od osam etaža predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli.

Takođe, investitoru treba da se omogući i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena. Opština Budva se suprotstavila betoniranju Miločerskog parka, smatrajući da se Statisovoj kompaniji može dozvoliti gradnja i rekonstrukcija u postojećim gabaritima, odnosno da ne smije biti izgrađen nijedan kvadrat poslovnog i stambenog prostora u stoljetnom parku, koji je spomenik prirode. Budvanski parlament je donio i deklaraciju, a Ministarstvo održivog razvoja prihvatilo je zahtjev Opštine, koja je dobila status stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Statis kupio Tender oglase

Petros Statis je preko svoje firme Monte rock kupio hotel Maestral u Pržnu, čime je u njegovo vlasništvo prešao najatraktivniji dio crnogorske obale sa najelitnijim hotelima.

Kapital Statisove kompanije je negativan i iznosi 43.667.323 eura. Prihodi kompanije su prošle godine iznosili 11.795.330 eura, a rashodi oko 13,35 miliona. Preduzeće je na kraju prošle godine imalo 245 zaposlenih.