Vakcina protiv raka u primjeni već za godinu dana?

Podijeli

Vakcina protiv kancera do koje su došli istraživači sa Univerziteta Stanford u narednim mjesecima ispitivaće se na ljudima, a za godinu dana već bi mogla da se primjenjuje među onkološkim pacijentima širom svijeta, javljaju agencije.

Naime, vakcina bi trebalo da podstakne imuni sistem i nauči ćelije ubice da pronađu maligno tkivo i unište ga, što bi omogućilo izlječenje onkoloških pacijenata i u odmaklim stadijumima.

Vakcina se pokazala uspješnom u 97 odsto slučajeva kod miševa, čak i kod onih kod kojih je rak metastazirao po cijelom tijelu, a do kraja godine biće ispitana i na 35 dobrovoljaca koji boluju od kancera, prenosi Blic.


Profesor onkologije Ronald Levi, vođa studije ističe da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata, koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija te da će biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. Neželjenih dejstava kod miševa je bilo malo, uključujući groznicu, a njenom primjenom isključuje se primjena hemoterapije.

„Ljudi moraju da znaju da je ovo još u ranoj fazi i da tražimo najbezbjednije i najbolje rješenje. Dvije vakcine koje ubrizgavamo napravljene su u sigurnim kompanijama i već su isprobane na ljudima. Sada ih testiramo u kombinaciji, jednu sa drugom. Imamo veliki problem sa kancerom i nećemo biti zadovoljni dok ne nađemo rješenje za sve oboljele ljude. Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da liječimo sve vrste tumora“, rekao je profesor Levi.