Hiljadu plus stanova: Uskoro poziv za građane

Podijeli

Vlada je usvojila odluku o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita građanima za obezbjeđenje stana, odnosno stambenog objekta za socijalno stanovanje u okviru projekta 1000 plus.

“Odlukom su definisani uslovi za učešće u projektu, a novine u odnosu na prethodne faze su da nije predviđeno obavezno učešće građana, kupoprodajna cijena ne može biti veća od 1.110 eura po kvadratu, a u ponudi će biti i stambeni objekti građana i preduzeća iz starogradnje”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Krediti se, kako je objašnjeno u dokumentu, dodjeljuju uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 odsto na godišnjem nivou, dok je period otplate 20 godina.

“Vrijednost projekta iznosi 20 miliona eura, od kojih deset miliona obezbjeđuje Vlada niskokamatnim kreditom kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, dok će 50 odsto sredstava obezbijediti komercijalne banke koje će učestvovati u projektu”, objasnili su iz Vlade.

U narednom periodu predviđeno je objavljivanje tri javna poziva za investitore, i građane i preduzeća – ponuđače stambenih objekata, komercijalne banke i građane.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da je u pitanju treća faza projekta Hiljadu plus za rješavanje stambenih potreba po povoljnijim uslovima, koji je predviđen za građane sa srednjim i nižim primanjima.