Merkel i Makron pripremaju plan reforme EU

Podijeli

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron žele, uprkos mnogim različitim stajalištima, do sredine godine predstaviti zajednički plan za reformu Evropske unije, saopšteno je tokom posjete francuskog predsjednika Njemačkoj u četvrtak u Berlinu.

“Ono što nam je potrebno su otvorene rasprave i na kraju i sposobnost za postizanje kompromisa”, rekla je Merkel nakon susreta s Makronom.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska u raspravu o budućnosti Evropske unije „unose različite aspekte i stajališta” ali da se, gledajući u cjelini, „može doći do dobrog rezultata”.

I Merkel i Makron su se složili da eurozona još nije dovoljno otporna na krize.

„Mi moramo dalje razvijati ekonomsku i monetarnu uniju”, rekla je Merkel.

Kancelarka i francuski presjednik su najavili da do EU samita u junu žele donijeti „zajedničke odluke” koje se tiču reformi unutar Evropske unije.

Francuski predsjednik je pritom naglasio kako Evropa trenutno stoji na raskrsnici, prenosi Hina.

„Mi živimo u jednoj fazi evropske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednička suverenost Europe je kroz ratove i trgovinske sukobe stavljena na iskušenje”, rekao je francuski predsjednik.

Kao reformske teme o kojima bi se raspravljalo do juna navedeni su evropska azilantska politika, zajednička vanjska politika te dalji razvoj ekonomske i monetarne unije.

Razlike između Berlina i Pariza su posebno vidljive kad je u pitanju produbljivanje zajedničke ekonomske i monetarne politike. Najviše otpora s njemačke strane dolazi upravo iz Merkeličine Unije CDU/CSU dok je drugi partner u koalicijskoj vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) po ovom pitanju bliži stavovima Makrona.

Komesar Evropske komisije za budžet Guenter Otinger (CDU) pozvao je svoju stranku na kompromis u pogledu monetarne politike.

Merkel i Makron su izrazili zajedništvo glede predstojećih susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trampom. I Makron i Merkel sljedeće sedmice putuju u Vašington gdje će u odvojenim susretima razgovarati s Trampom o temama poput trgovinskog spora između SAD i EU te krize u Siriji.