Rusija ne želi da dokapitalizuje Svjetsku banku

Podijeli

Rusija neće učestvovati u dokapitalizaciji Svjetske banke zbog njenog zamrzavanja projekata u Rusiji, izjavio je zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak na marginama proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Akcionarska grupa Svjetska banka odobrila je dokapitalizaciju od 13 milijardi dolara.

Storčak je objasnio da se Rusija ne slaže sa novim principima kreditne politike međunarodne ekonomske organizacije koji mogu dovesti do prekida podrške najvećih i najpouzdanijih korisnika kredita svjetske organizacije — Kine i Indije.

Prema Storčakovim riječima, nakon te odluke udio Rusije u kapitalu Svjetske banke bi mogao da bude smanjen, piše Sputnjik. Zamjenik ministra je dodao da zbog sadašnje politike Svjetska banka može da izgubi finansijsku stabilnost.

“Nećemo učestvovati u tome. Istorija zabrane rada Svjetske banke na teritoriji Rusije je poznata. Kako u takvim uslovima možemo da tražimo od rukovodstva zemlje da idemo u Državnu dumu sa budžetom ili sporazumom koji podrazumijeva naše učešće u dokapitalizaciji”, rekao je Storčak.

Osim toga, zamjenik ministra je ukazao na pogubni princip raspodjele sredstava unutar banke.

“Ne slažemo se sa tim da se IDA (dko Svjetske banke) drži na površini zarad profita koje dobija banka, a on se dobija od onih kojima je pomoć najviše potrebna — dužnika”, rekao je on.

Prema Storčakovim riječima, SAD takođe ne žele da učestvuju u dokapitalizaciji Svjetske banke, ali će sačuvati kontrolni paket.

Svjetska banka je međunarodna organizacija koja pruža finansijsku pomoć i savjete zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije.

Sastoji se od dvije institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).