Zarada novina: Vijesti, Dan i Pobjeda ostvarili profit, Dnevne novine u minusu

Podijeli

Četiri dnevne novine u Crnoj Gori kumulativno su 2017. godine ostvarile profit u iznosu od 332,23 hiljade eura, što je 41 odsto manje nego godinu ranije.

Prema prvim analizama, osim pada tiraža i marketinškog “kolača” od oglašivača, pad zarade u 2017. može se donekle objasniti i parlamentarnim izborima 2016. godine, koji su novinama i portalima donijeli značajne prihode od prodaje oglasnog prostora.

Pojedinačno gledano, izdavač novina i portala Vijesti, kompanija Daily Press je ostvarila najveći profit prošle godine, u iznosu od skoro 190 hiljada eura, što je ipak 2,85 odsto manje nego godinu ranije.

Izdavač novina Dan, Jumedia Mont je za godinu dana više nego duplirao neto profit na 78 hiljada eura dok se dobit izdavača Pobjede strmoglavio čak 80 odsto na 63,4 hiljade eura. Nova Pobjeda d.o.o. je u 2016. godini ostvarila rekordnu dobit od 333,4 hiljade eura, daleko više od konkurenata ali je u 2017. dala najveći doprinos zajedničkom padu.

Najmlađi crnogorski dnevnik, Dnevne novine, u prošloj godini poslovao je negativno, napravivši gubitak od 332,2 hiljade eura u odnosu na skromnu dobit od 4,6 hiljade eura godinu ranije.

Da li je online ubio štampu: Tiraži novina pali na nekoliko hiljada

Poslovanje dnevnih novina u Crnoj Gori posljednjih godina karakteriše borba za opstanak, s obzirom na drastičan pad tiraža štampanih izdanja. Taj pad se dijelom kompenzuje elektronskim medijima, dodacima i prodajom dodatnih proizvoda.

Investitor.me