Nađite pola sata dnevno za šetnju

Podijeli

Fizička aktivnost u trajanju od pola sata dnevno trebalo bi da bude rutina svakog savremenog čovjeka. Brzina savremenog doba i sjedenje u kancelarijama pogubni su za zdravlje čovjeka.

Međutim, ako nijeste u kondiciji, najbolja fizička aktivnost kojoj biste trebalo da se posvetite je svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata.

Čak i stručnjaci tvrde da je svakodnevno pješačenje brzim korakom pola sata najbolji način fizičke aktivnosti. Šetnjom možete ojačati mišiće nogu, ali i ostatka tijela.


Šetnjom sedmično možete izgubiti i do kilogram, a šetnjom u trajanju od sat vremena brzinom od oko 7,5 km/h izgubićete još više, a dok šetate možete raditi i sljedeće vježbe:

Iskorak

Iskorakom ćete ojačati mišiće nogu i stražnjice. Početni položaj je u iskoraku, a prsti prednje noge su blago podignuti. Ruke su na bokovima. Polako spuštajte koljeno pod uglom od 90 stepeni, od jednog do dva centimetra iznad tla pa se vratite u početni položaj. Leđa vam moraju biti ravna sve vrijeme. Vježbu radite u tri serije od 15 do 20 ponavljanja. Ponovite vježbu sa suprotnom nogom.

Podizanje noge u stranu

Stanite i napravite položaj s uskim raskoračnim stavom. Leđa vam moraju biti ravna, jedna ruka naslonjena na zid, a druga na boku. Polako podižite nogu u stranu, tako da ostane ravna u koljenu, dok su prsti zategnuti u pravcu ispružene noge. Vratite nogu u početni položaj. Bitno je da ne savijate leđa i da se čvrsto oslonite na zid. Vježbu ponovite 10–15 puta u tri serije. Isto vrijedi i za drugu nogu.

Naravno, tu ima još puno vježbi poput čučnjeva, čučanj skokova, jumping jacksa, izdržaja u čučnju i slično.

Index Fit