Dobit M:tel-a skočila 76 odsto, Telekom i Telenor potonuli više od 40 odsto

Podijeli

Tri najveća telekomunikaciona operatora u Crnoj Gori prošle godine su ostvarili ukupan prihod od 214,1 milion eura, što je rast od skoro dva odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuje uporedna analiza finansijskih izvještaja Crnogorskog Telekoma (CT), Telenora i M:tela.

Najveće prihode ostvario je CT, 85,8 miliona eura, što je ipak pad od 6,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Pad prihoda u 2017. ostvario je i Telenor i to osam odsto na 60,5 miliona dok je M:tel ostvario značajan rast od 30 odsto i prihodovao 67,8 miliona eura tokom prošle godine.

M:tel je jedini od “velike trojke” ostvario rast neto dobiti i to značajan – “čista zarada” kompanije koja posluje unutar grupe Telekom Srbija u 2017. godini iznosila je 5,58 miliona u odnosu na 3,1 milion iz 2016, što je rast od značajnih 75,8 odsto.

M:tel je poslovanje u Crnoj Gori počeo kao operator mobilne telefonije, ali je u posljednjih nekoliko godina napravio značajne akvizicije i proširenje na tržište kablovskih usluga, što mu je omogućilo ne samo povećanje tržišnog udjela i djelatnosti, već i rast prihoda i dobiti.

Telenor je šampion u visini dobiti u 2017. iako je doživio značajan pad od 40,4 odsto na 8,9 miliona neto dobiti, dok je Crnogorski Telekom pao 45,4 na 5,13 miliona eura.

Zajednička neto dobit tri kompanije u prošloj godini iznosila je 19,6 miliona eura i bila je 28,7 odsto manja nego godinu ranije.

Većinski vlasnik Crnogorskog Telekoma je Hrvatski Telenor a oba posluju unutar Deutsche Telekom grupe, dok crnogorski Telenor čeka da i zvanično iz vlasništva norveškog imenjaka pređe u vlasništvo novog gazde – češkog fonda PPF koji ga je u paketu sa Telenor kompanijama u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj kupio za 2,8 milijarde eura.

Telenor se u Centralnom registru privrednih subjekata i dalje vodi u 100-procentnom vlasništvu Telenora iz Norveške, što znači da proces prenosa vlasništva još nije okončan.