Finska ukida probni dohodak za građane

Podijeli

Finska vlada odlučila je da prekine isplaćivanje univerzalnog osnovnog dohotka građanima nakon jedne godine probnog projekta, javlja BBC.

Trenutno 2.000 nezaposlenih Finaca prima 650 eura mjesečno kao osnovni dohodak. Oli Kangas, jedan od organizatora projekta univerzalnog dohotka kazao je da zainteresovanost Vlade za projekt nestaje.

“Odbili su da pruže nova sredstva za finansiranje”, rekao je on.

Pobornici osnovnog dohotka smatraju da on pomaže nezaposlenima u potrazi za privremenim poslovima i povećava mobilnost na tržištu rada. Probni projekat počeo je u Finskoj u januaru 2017. godine, čime je Finska postala prva država koja je testirala bezuslovni osnovni dohodak. U projektu je učestvovalo 2.000 nasumično izabranih nezaposlenih osoba.

“Političari razmatraju mnoge druge modele socijalne sigurnosti”

Međutim, projekat se neće nastaviti još godinu dana, kako je planirano, jer vlada proučava druge načine reforme sistema socijalne pomoći.

“Malo sam razočaran što je vlada odlučila ukinuti program”, rekao je Kangas, istraživač vladine agencije za socijalno osiguranje Kela. Dodao je da je vlada odbila zahtjev Kele za finansiranje osnovnog dohotka grupi zaposlenih građana.

Drugi istraživač Kele, Miska Simanainen, rekao je da je “reforma sistema socijalne pomoći u političkom planu, ali političari razmatraju mnoge druge modele socijalne sigurnosti”.

Kada je Finska pokrenula projekat univerzalnog dohotka, nezaposlenost u državi bila je na 9,2 odsto, što je najveća nezaposlenost u nordijskoj regiji. Rezultati probnog projekta biće objavljeni krajem sljedeće godine.

“Osnovni dohodak povećao bi porez na dobit i nejednakost u prihodima građana”

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila je u februaru da bi univerzalni kreditni sistem, kakav se uvodi u Britaniji, funkcionisao bolje od finskog univerzalnog dohotka.

Univerzalnim kreditnim sistemom nekoliko manjih novčanih naknada zamjenjuje se jednim većim mjesečnim prihodom.

OECD je objavio da bi za finansiranje osnovnog dohotka u Finskoj porez na dobit trebao porasti za skoro 30 odsto. Organizacija je u istraživanju takođe navela da bi osnovni dohodak povećao nejednakost u prihodima, a siromaštvo bi poraslo s 11,4 na 14,1 odsto.

Za razliku od toga, OECD tvrdi da bi univerzalni kreditni sistem smanjio stopu siromaštva na 9,7 odsto.

Kangas je rekao da finski političari razmatraju uvođenje negativnog poreza, sistema prema kojem bi građani s niskim prihodima bili izuzeti od plaćanja poreza na dohodak.

Milijarderi i preduzetnici podržavaju osnovni dohodak

Neki moćni milijarderi i preduzetnici izrazili su podršku univerzalnom osnovnom prihodu, a među njima su Ilon Mask, Mark Zakerberg i šef kompanije Virgin Group, Ričard Branson.

Američki preduzetnik Sam Altman, koji vodi kompaniju Y Combinator, odlučio je da pokrene eksperiment s osnovnim dohotkom. Izabraće 3.000 osoba u dvije američke savezne države, od kojih će 1.000 nasumično izabranih primati po 1000 dolara mjesečno u periodu od 3 do 5 godina.

U 2016. glasači u Švajcarskoj su odbili predlog uvođenja univerzalnog osnovnog dohotka.

Index.hr