Od sada je puno lakše pretraživati Wikipediju

Podijeli

Wikipedia konačno uvodi alat koji će čitaoce spasiti od beskonačnog kopanja po linkovima i samim time doprinosi čitljivosti objavljenih članaka.

Ako ste među obožavateljima “kopanja” po Wikipediji, novitet koji je stranica nedavno uvela oboriće vas s nogu, piše tportal i dodaje da ćete, ako držite miš iznad bilo kojeg linka na Wikipediji, vidjeti malu najavu stranice na koju idete te koja vam dopušta da istražujete povezane teme bez napuštanja one koju upravo čitate.

Wikipedia ovom opcijom omogućava istraživanje tema bez napuštanja izvorne stranice i bez otvaranja petsto dodatnih kartica. Mala najava stranice u sebi sadrži nekoliko rečenica ciljanog članka, dozvoljavajući čitateljima da odrede je li tema na koju planiraju kliknuti vezana uz predmet kojim se upravo bave.

Wikimedia Foundation odradio je vrlo pedantno istraživanje prije uvođenja ove opcije, a odaziv je bio vrlo pozitivan. Naime, mali dio ljudi je ovu značajku isključio, što znači da ona ne smeta ‘standardnom’ čitaocu, piše tportal.