Rusi rasprodaju nekretnine na crnogorskom primorju

Podijeli

Posljednjih nekoliko godina ruski državljani sve više prodaju svoje stanove i kuće u Budvi, iako stalno raste broj njihovih turista u Crnoj Gori.

S druge strane, pojavljuju se kupci nekretnina iz zapadne Evrope, a odnedavno i iz Turske. Bogati ruski kupci koji su se pojavili prije desetak godina i snažno podigli cijene u Budvi danas ih uglavnom žele brzo prodati.

“Naša agencija bilježi pad potražnje ruskih klijenata za kupovinom ili za investiranjem na Crnogorskom primorju za 80 odsto, a s druge strane je 80 odsto porasla njihova prodaja”, kaže Dušan Ranković iz agencije za nekretnine Kamin iz Budve, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Dragan Božović, iz podgoričke agencije Premier nekretnine, navodi da se u posljednje vrijeme bilježi pad kupovine, a s druge strane 50 do 70 odsto Rusa prodaje nekretnine. Ruske kompanije koje grade zgrade po Crnoj Gori većinom su ostale.

Ruski državljani su, prema neslužbenim procjenama, od 2005. godine do 2010. kupili oko 100.000 nekretnina u Crnoj Gori.

Posljednjih godina rijetko kupuju, a i budžeti su im skromniji, te postaju vlasnici manjih stanova za 50.000 do 60.000 eura. Službeno, oko 4.200 ruskih državljana ima stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, a 2600 ih ima nekretnine u Budvi.