Apple počeo da vraća porez Irskoj

Appleova kancelarija u Irskoj (Aidan Crawley)

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko sedmica početi da vraća porez u iznosu od 13 milijardi eura, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije koja je njihov višegodišnji poreski aranžman ocijenila nelegalnim.

Prema ugovoru kojeg su u utorak potpisali Apple i irski ministar finansija Paschal Donohoe, prva uplata predviđena za idući mjesec biće veća, a potom će se do septembra u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura, javlja Jutarnji list.

Istovremeno, Apple i irska vlada će nastaviti započeti sudski proces u kojem pokušavaju dokazati da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja zakona. Stoga će se za uplate koristiti privremeni račun i u slučaju da uspije žalba, novac će biti vraćen Appleu. U toj kompaniji vjeruju da će Opšti sud EU na kraju odlučiti u njihovu korist.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. godine donijela Margret Vestager, komesarka EU za tržišnu konkurenciju, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi evropskih vlasti protiv poreske prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Evrope.

april 25, 2018 at 11:59 am