Srbija do septembra potpisuje memorandum s Alibabom

Podijeli

Kineski gigant Alibaba veoma je zainteresovan za ulazak na srpsko tržište, a do septembra će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa tom korporacijom potpisati Memorandum o saradnji u oblasti turizma i onlajn plaćanja.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjane Matić kaže da bi taj Memorandum omogućio predstavljanje Srbije kao turističke destinacije i njenih turističkih ponuda, na Alibabinoj onlajn platformi za promociju turizma u Kini – Fliggy, kao i uvođenje plaćanja putem servisa Alipay za kineske turiste u Srbiji.

Takav model saradnje, ističe, Alibaba je ostvarila sa Finskom, što je, kako je navela, dovelo do povećanja kineskih turista u toj nordijskoj zemlji za 300%.

Sa tom kineskom korporacijom, koja je najviše zainteresovana za saradnju u oblasti turzima s obzirom da je Srbija ukinula vize za kineske državljane, pregovara se, navodi Matić, i o otvaranju distributivnog centra u Srbiji, a koji zavisi od izgradnje željezničke pruge Beograd–Budimpešta.

“Mi smo zainteresovani i za otvaranje distributivnog centra u Srbiji. S druge strane, Alibabi je bitan razvoj naše infrastrukture, prije svega rokovi u kojima će biti okončana izgradnja pruge Beograd–Budimpešta i to je, trenutno, ključno kada je u pitanju proces pregovora za otvaranje distributivnog centra”, objasnila je Matić, javlja Tanjug.