Prihodi Facebooka skočili skoro 50 odsto

Podijeli

Facebook je u proteklom kvartalu ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 odsto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korišćenjem podataka korisnika za sada nije naštetio, prenose svjetske agencije.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 odsto više nego godinu dana prije.

Porasli prihodi od oglašavanja

Prihodi od oglašavanja, najvećeg izvora prihoda kompanije, porasli su oko 50 odsto, na 11,7 milijardi dolara.

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posjetilaca.

Analitičari firme eMarketer procjenjuju da će u ovoj godini Facebookovi prihodi od digitalnog oglašavanja dosegnuti udio od 18 odsto u ukupnim globalnim prihodima od te vrste oglašavanja, dok bi Google mogao zahvatiti 31 odsto.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju proteklog tromjesečja imao 2,2 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,45 milijardi, 13 odsto više nego godinu dana prije.

Povećana ulaganja u sigurnost

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal koji je izbio nakon što je nedavno kompanija za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke od oko 87 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka i koristila ih u političkim kampanjama, za sada čini se nije uticao na poslovanje kompanije, bez obzira na brojne pozive za napuštanje te mreže i strožu regulaciju.

„Svi stalno pričaju o tome kako je situacija loša za Facebook, no za mene je ovaj poslovni izvještaj vrlo pozitivan i vjerujem da će kompanija savladati te probleme”, kaže Danijel Morgan, portfelj menadžer u kompaniji Synovus Trust Company.

Zbog nedozvoljenog korišćenja podataka korisnika, ali i prethodnog skandala zbog lažnih oglasa na Facebooku plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo uticati na predsjedničke izbore u SAD-u, Facebook je zaposlio nove radnike za borbu protiv lažnih oglasa i vijesti, a najavio je i druge mjere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže.

Zbog toga su, između ostalog, u proteklom kvartalu troškovi kompanije porasli za 39 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je broj zaposlenih povećan za 48 odsto, na njih 27.740.

„Svjesni smo naše odgovornosti i investiramo kako bismo bili sigurni da se naše usluge koriste za dobro. No, takođe moramo nastaviti graditi nove alate kako bismo doprinijeli povezivanju ljudi, jačanju naših zajednica i zajedništvu u svijetu”, poručio je u izvješću Mark Zakerberg, izvršni direktor, koji je i osnovao Facebook 2004. godine.

Cijena akcije skočila na 167 dolara

Kako su poslovni rezultati bolji nego što se očekivalo, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu u produženom trgovanju na Wall Streetu oko 4,5 odsto, na 167 dolara.

No, i dalje je niža u odnosu na 185 dolara, koliko je iznosila dan prije nego što je izbio skandal s Cambridge Analyticom, što znači da je u međuvremenu tržišna vrijednost Facebooka pala za više od 50 milijardi dolara.