Vlada Hrvatske prodaje Croatia Airlines

Podijeli

Vlada će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za domaćeg avioprevoznika Croatiju Airlines, ide se i u restrukturiranje putnog sektora, ali i kompanija u sastavu Hrvatskih željeznica uz podršku Svjetske banke.

Dio je to iz Nacionalnog programa reformi uz Program konvergencije koji Vlada usvaja, a koji do sada nije bio poznat javnosti i nije se spominjao u prijašnjim programima reformi koje se šalju Evropskoj komisiji.

“Poenta je da se osigura dugoročna budućnost Croatia Airlinesa. Oni su za vrijeme bivše Vlade prošli program restrukturiranja, kompanija je malo stabilizovana, ali budući da više nema državne pomoći, bez partnera je upitna budućnost” kažu neslužbeno u Vladi, javlja SEEbiz.

Ranije su se kao najozbiljniji kandidati za preuzimanje spominjali Qatar Airways i Lufthansa, dok su iz Turkish Airlinesa nedavno poručili kako nijesu zainteresovani.

Croatia Airlines u prva tri mjeseca ove godine prevezao je gotovo 330.000 putnika, što je oko 7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a ove je godine i dodatno proširio mrežu evropskih destinacija, pa će, među ostalim, avioni te kompanije letjeti i za Dublin.

Neto dobit Croatia Airlinesa za 2017. godinu iznosila je 27 miliona kuna, što je čak četiri puta više nego godinu ranije kad je neto dobit iznosila 6,6 miliona kuna. Ukupni CA-ovi prihodi iz poslovanja u 2017. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,76 milijardi kuna što je za 13 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Na visinu ostvarenih prihoda uticala je prodaja dijela slotova na aerodromu London Heathrow.