Kako se Jugoslavija pripremala za 1. maj

Podijeli

Čak 40.000 radnika Jugoslovenskog radničkog savjeta bilo je na ulicama pred 1. maj prije 80 godina.

Na brojnim fotografijama koje su objavljene u listu “Vreme” od 27. aprila 1938. godine vide se radnici koji pozdravljaju tadašnjeg predsjednika Vlade Jugoslavije, koji je izabran za rukovodioca Jugorasa (Jugoslovenskog radničkog saveta). Iako radnička organizacija, Jugoras je ipak bio politička tvorevina. Defile je trajao jedan sat.

“U novoj Jugoslaviji, koja se preobražila, danas se svuda radi, svuda stvara i svuda podiže”, naslov je izvještaja sa sjednice Jugorasa, a novinar zapravo prenosi izjavu predsjednika Vlade.

“Vreme” još piše i o ukidanju viza za građane Jugoslavije za putovanje u Austriju. Kako se mjesec dana prije toga ova zemlja pripojila Njemačkoj, a za nju Jugoslovenima nijesu bile potrebne vize – ukinute su i  za Austriju.

Tu je i tekst o poletu između njemačke i jugoslovenske trgovine pred sam rat.

“Zbog anšlusa, Njemačka je primorana da još više uvozi iz Jugoslavije, jer su joj potrebne sirovine”, piše novinar “Vremena”.

“Njemačka je do sada bila najbolji klijent. Od prisajedinjenja, njemački udio u jugoslovenskoj uvoznoj trgovini je sa 33 odsto skočio na 44 odsto, a u izvoznoj – sa 22 na 24 odsto”.

Njemačka je te godine bila zvanično predstavljena i na velikom privrednom sajmu u Beogradu, što, piše list, svedoči koliko je ova zemlja bitna za Jugoslaviju.

Cjelokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

I “Pravda” donosi foto kolaž, poput “Vremena”, preko cijele strane, ali su u pitanju vijesti iz sveta. Ona, pak, stavlja fotografiju engleskog vojnog aviona kako prelazi preko egipatskih piramida.

Pod naslovom “Dva majstora”, fotografisan je i boks meč u Hamburgu, kao i ukrašavanje rimskih ulica povodom dolaska Hitlera u ovaj grad.

Među ilustracijama je i otvaranje egipatskog parlamenta, a ispostavilo se da je dan ranije mladi egipatski kralj Faruk otvorio parlament svojim prestonom.

Tu je i fotografija sa Milanskog sajma, ali i posljednjeg engleskog jedrenjaka koji je krenuo na put do Azorskih ostrva.

– Moskovski arhiepiskop i još 25 sveštenika optuženi su 1938. godine za antisovjetsku špijunažu – piše “Pravda” prije osam decenija.

Iz Moskve su došle informacije da je arhiepiskop sarađivao navodno sa fašistima, ali ne piše i kako je Sovjetska Rusija postupila sa njima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Danas