Švajcarski nutricionista: Đoković ima bolest koja mu život može pretvoriti u pakao

Podijeli

Novak Đoković ispao je iz forme i igra najgoru sezonu otkako je postao profesionalac. Prvi put u 15 godina u prvih deset mečeva godine nema više pobjeda nego poraza. Trenutno je na omjeru 5-5.

Šta se Đokoviću dogodilo, osim povrede lakta koje se nedavno riješio operacijom? Poznati švajcarski stručnjak Jirg Husli, koji ima Institut za nutricionističke dijagnoze, tvrdi da je srpski teniser bolestan te da hitno mora promijeniti način prehrane.


“Sjećam se koliko sam mu se samo divio gledajući ga na terenu. A onda sam čuo za njegov plan da u potpunosti promijeni prehranu i odmah sam se zapitao koliko će izdržati. I evo, već sad se vide posljedice. On boluje od ortoreksije, koja dolazi od naizgled zdrave prehrane. I upravo zbog toga Novak nije svjestan posljedica koje je dugoročno ova dijeta ostavila na njega”, rekao je Husli, prenosi Index.hr.

Švajcarac se detaljnije osvrnuo na dijagnozu.

“Đoković je na dijeti koja podrazumijeva izbjegavanje šećera, ali koliko god to djelovalo dobro, dugoročno je izuzetno štetno za organizam. Vremenom, sportista osjeća sve veći umor, razvijaju se upale, alergije, a pada i imunitet… Ne znam kakve su njegove nuspojave, ali osobe koje boluju od toga sve su podložnije stresu, sve manje spavaju, a kasnije spavati mogu samo uz pomoć lijekova. Takve osobe znaju izgubiti povezanost s prijateljima, pasti u depresiju pa čak imaju i suicidalne misli”, upozorava on.