U Porto Montenegro uloženo više od 500 miliona eura

Podijeli

Porto Montenegro platio je komunalije, koncesijom zemljišta i dosadašnjom investicijom od 552 miliona, saopštili su za Portal RTCG iz te kompanije.

Portparol Porto Montenegra, Danilo Kalezić kazao nam je da kompanija uvijek plaća poreze koje je dužna, kao i da su konstantno na “Bijeloj listi” Poreske uprave, na kojoj su obveznici s najvećim stepenom fiskalne discipline.

“Nijesmo se dosad zvanično oglašavali o temi komunalija. To nije ‘oprost’ komunalija, već poravnanje iznosa pema Koncesionom ugovoru potpisanom između Vlade Crne Gore i naše kompanije Adriatic Marinas. Ugovor u članu 18 sadrži da Adriatic Marinas ima pravo da traži poravnanje iznosa uloženih u infrastrukturu, javne usluge i komunalije, stvarne površine objekata izgrađenih prije 1945. godine, rušenje objekata koje nemaju građevinsku dozvolu i sanaciju zemljišta. Investicija u Porto Montenegro do sada iznosi 552 miliona eura, a Adriatic Marinas je jedna od većih kompanija u državi koja izmiruje sve obaveze, što potvrđuje najnoviji izvještaj Poreske uprave”, precizirao je Kalezić.

Podsjećamo, Skupština Opštine Tivat ranije je dala saglasnost predsjednici te opštine Snežani Matijević da sa Adriatic Marinas d.o.o zaključi ugovor o opraštanju za komunalije skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra.

Ipak, Matijević još nije potpisala ugovor koji ispituje i Specijalno državno tužilaštvo.

Kalezić je kazao da je kompanije Adriatic Marinas, vlasnik Porto Montenegro, za deset godina, zaključno s oktobrom prošle godine platila više od 36 miliona eura poreza.

“Od toga je Opštini Tivat uplaćeno 8,3, a Morskom dobru 3,3 miliona eura”.

U Portu su ove godine rano otvorili ljetnju sezonu.

“Na taj način se postavila i cijela Boka Kotorska, zahvaljujući odličnim konekcijama koje ima Aerodrom u Tivtu. Letovi kompanije ‘Fly Dubai’ su ove godine počeli krajem marta, a prošle tek u junu. Aerodrom Tivat će ove sezone biti povezan sa 43 grada u 24 države Evrope, Bliskog i Srednjeg istoka što je najviše do sada u istoriji te vazdušne luke od koje se očekuje da do kraja decembra nadmaši i svoj prošlogodišnji rekordni promet od 1,13 miliona putnika. To je odlično, jer su nama gosti koji dolaze iz novih zemalja uvijek interesantni.

Atraktivni su nam gosti iz zemalja Zaliva. Primijetili smo da je kongresni (Mice) turizam počeo da se razvija u Crnoj Gori. Imamo sada i timove koji se bave organizacijom vjenčanja i velikih kongresa, raznih zabava, što se u posljednjih sedam godina koliko sam u Portu nije dešavalo ovako rano u sezoni”, navodi Kalezić.

“To je politika i cijele Boke Kotorske – okretanje ka drugačijem turizmu, koji nije toliko masovan, ali postoje jasni pokazatelji koliko takvi gosti ostaju i potroše u Crnoj Gori”.

Lako ćemo, kaže Kalezić, dovesti turiste u Porto i Boku, samo je važno da prvo posjete Crnu Goru.

Porto Montenegro sa zakupcima, vlasnicima jahti, ali i partnerima na projektu u sezoni zapošljava više od 1.000 ljudi, od čega je 85 odsto iz Crne Gore. Iz kompanije kažu da će ovog ljeta zaposliti i 200 sezonaca.

Porto Montenegro u kontaktu je sa agencijama iz svih zemalja bivše Jugoslavije i za organizovanje tura.

“Imaćemo organizovanje tura po Portu koje završavaju u našem Pomorskom muzeju, gdje mogu vidjeti impozantnu podmornicu pravljenu u Splitu davne 1969. Imamo i grupe koje više pažnje obraćaju na ugostiteljski turizam ili luksuzne automobile. Prošle godine smo ugostili ‘Gumball’, ove godine ćemo imati predstavljanje 35 luksuznih automobila”.

U Porto Montenegro je dosad, navode iz kompanije, uloženo 552 miliona eura za izgradnju nautičkog naselja sa preko 300 apartmana, više od 60 zakupaca, restorana i kafića, kao i u marinu za jahte i superjahte sa 450 vezova.

Najavljuju i nove investicije.

“Sada gradimo novu hotelsko-rezidencijalnu zgradu. To je novo krilo hotela ‘Regent’ koje će biti predstavljeno na ljeto iduće godine. Nikada nijesmo previše obećavali, a pokazivali smo ono što radimo u roku sa jasnim odrednicama. Smatrali smo da je važno da ne obećavamo previše, ali ono što najavimo da u roku ispunimo. Iako je uloženo više od 550 miliona eura, ovo je tek početak investicije. Imamo površinu od 24 hektara, od čega smo izgradili šest hektara. Neće sve biti rezidencijalne jedinice. Planiramo i parkove, trgove, brojne sadržaje”, navodi Kalezić.

Ljudima koji nijesu bili u Tivtu, kako kaže, ne znaju da se kafa u Portu može popiti i za dva eura.

“Treba da radimo zajedno. Porto ne može sam puno. Nudimo destinaciju i sadržaje našeg objekta. Ovdje živi više od 1000 ljudi tokom cijele godine, kao i posada s jahti. Njima tokom cijele godine trebaju sadržaji. Ukoliko im u Crnoj Gori nije zanimljivo opravdan je strah da će reći – ovo je divna zemlja ali nama je zanimljivije u Monaku ili jugu Francuske. Zbog toga, turistički poslenici moraju zajedno praviti strategije. Raduje nas razvoj eko turizma na sjeveru, kao i Ade Bojane i ponuda raftinga na našim rijekama. Ponuda je bogatija samo treba naći način da se Crna Gora kao destinacija ‘proda’ pravim klijentima”, poručuje Kalezić.

Crna Gora, kako je dodao, ima potencijal za razne turističke grane.

“Imamo odlične fotografe, organizatore vjenčanja, takođe i za prevodioce za kongresni turizam. Bitno je da taj novac ostaje našim, a ne ljudima sa strane”.

Kalezić najavljuje da će Porto Montengro ove sezone zaposliti oko 200 sezonskih radnika.

Oko 10 odsto “sezonaca”, kako navodi, i nakon kraja ljeta ostane da radi u kompaniji.