Bugarska je sljedeća zemlja koja uvodi euro

Podijeli

Za Evropsku komisiju ulazak Bugarske u eurozonu praktički je gotova stvar. Kako prenosi Reuters, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pjer Moskovisi u petak je izjavio kako će Bugarska postati 20. evropska država koja će uvesti euro.

Međutim, ne treba žuriti kroz proces, dodao je Moscovisi.

‘Ostanite hladnokrvni’

“Bugarska će postati 20. članica eurozone, u to nema sumnje”, izjavio je Moskovisi u Sofiji gdje je učestvovao na neslužbenom sastanku ministara finansija Evropske unije.

Dodao je kako Bugarska treba ostati “hladnokrvna” i nastaviti rad na ispunjavanju kriterijuma pristupanja.

“Međutim, moramo se metodično i pažljivo pripremiti i nema potrebe za žurbom, jer ako žurimo, stvorićemo pristupanje euru koje nije savršeno”, istaknuo je Moskovisi.

Bugarska trenutno predsjedava Evropskom unijom, a premijer Bojko Borisov najavio da će u idućih godinu dana zemlja ući u kursni mehanizam ERM-2, obavezni postupak u procesu uvođenja eura.

Kurs bugarskog leva vezan je za euro. U kursnom mehanizmu zemlja-kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine tokom kojeg mora dokazati stabilnost kursa svoje valute prema euru, podsjeća Poslovni dnevnik.

Prednost, a ne šok

Bugarska je do sada uspjela da dohvati formalne kriterijume sprovođenjem odgovorne fiskalne politike i držanjem inflacije pod kontrolom.

Međutim, Bugarska je i dalje najsiromašnija članica Evropske unije. Stoga je Moskovisi naglasio kako zemlja treba nastaviti jačati ekonomiju kako bi se približila pokazateljima bogatijih zapadnih članica.

Naime, bugarski BDP, izražen paritetom kupovne moći, iznosi svega 49 odsto prosjeka Evropske unije, znatno ispod nivoa većine država koje koriste euro.

Za takvu ekonomsku situaciju u Bugarskoj mnogi upiru prstom u rasprostranjenu korupciju koja odbija strane investitore. Stoga je Moskovisi poručio u Sofiji kako pristupanje eurozoni “treba biti prednost, a ne šok”.