Ministarstvo finansija: I Brisel vidi poboljšanje ekonomske situacije

Podijeli

Aktivnosti Vlade na poboljšanju fiskalne i makroekonomske situacije daju izuzetne rezultate, a mjere preduzete u prethodnom periodu značajno su poboljšale poziciju Crne Gore na međunarodnom tržištu, ocijenjeno je iz Ministarstva finansija.

“Međutim, potrebno je u skladu sa mjerama fiskalne konsolidacije održati trend povećanja budžetskih prihoda, smanjenja rashoda i uz ostvarenje suficita omogućiti da potrebe za zaduženjem budu manje, kako bi nivo javnog duga dostigao prihvatljiv nivo od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u pogledu ekonomskih kriterijuma navedeno da je došlo do poboljšanja kada je riječ o makroekonomskoj i fiskalnoj situaciji, ali da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se odgovorilo na izazove, među kojima je posebno istaknut visok nivo javnog duga.

Iz Ministarstva su saopštili da je Crna Gora prethodne godine preduzela niz koraka u pogledu stabilizacije javnih finasnija, koji će, kao rezultat, imati smanjenje javnog duga u srednjem roku i dostizanje nivoa javnog duga ispod 60 odsto BDP-a do 2020. godine.

Oni su dodali da je prošle godine donijeta Fiskalnu strategiju za period do 2020. godine, kombinovanjem mjera na prihodnoj i rashodnoj budžetskoj strani.

“Kao rezultat mjera fiskalne konsolidacije, kao i povećane privredne aktivnosti, u narednom srednjoročnom periodu očekuje se povećanje prihoda budžeta i smanjenje budžetskih izdataka, što će dovesti do ostvarenja suficita u 2020. godini. Na taj način, će doći do fiskalnih ušteda, što će smanjiti potrebu za zaduživanjem, a samim tim i nivo duga u posmatranom periodu”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je Crna Gora, u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke (SB) i EK, pripremila Strategiju upravljanja dugom do 2020. godine, u kojoj su prepoznati osnovni rizici.

“Jedan od rizika kojem je posvećena posebna pažnja je rizik refinansiranja postojećeg portfolija duga. Naime, potrebno je preduzeti mjere smanjenja duga, kako bi se smanjio pritisak na javne finansije u pogledu otplate duga u srednjem roku, što bi takođe uticalo na položaj države kada je riječ o cijeni zaduživanja na međunarodnom tržištu”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Ministarstvo je, u skladu s tim, realizovalo transakciju na međunardnom tržištu koja je obuhvatila emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura na period od sedam godina i kamatnom stopom od 3,375 odsto, kojom je obavljeno djelimično refinansiranje duga po osnovu obveznica koje dospijevaju naredne, 2020. i 2021. godine.

“Stoga, visina otplate obaveza koje dospjevaju od naredne do 2021. godine smanjena je i to u narednoj godini 110,9 miliona eura, u 2020. godini 178,7 miliona i u 2021. godini 72,55 miliona”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su objasnili da je nakon realizovane transakcije, dug po osnovu obveznica koje dopsijevaju naredne, 2020. i 2021. godine, od ukuono 1,08 milijardi eura, smanjen 362,4 miliona eura.

“To će, s jedne strane, smanjiti pritisak otplate duga u godinama koje slijede, a s druge, uticati na produžetak ročnosti duga, s obzirom na to da je uvođenjem obveznica sa rokom dospijeća od sedam godina proširen profil dospijeća duga”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili i da je Vlada u fazi realizacije kreditnog aranžmana od 250 miliona eura, koji je podržan garancijom koja je zasnovana na javnoj politici i koju je dala SB.

“S tim u vezi, biće obezbijeđena finansijska sredstva pod povoljnijim uslovima, sa rokom otplate od 12 godina, grejs periodom od četiri i varijabilnom kamatnom stopom šestomjesečni Euribor plus margina od 2,95 odsto, što će takođe omogućiti smanjenje finansijskog pritiska u pogledu otplate duga u narednom periodu”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su porčili i da pozdravljaju konstruktivne predloge i preporuke strateških partnera, kao i da će raditi na daljoj implementaciji mjera strukturnih reformi koje će dovesti do inkluzivnog ekonomskog rasta u budućem periodu i povećanja životnog standarda građana.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u Izvještaju EK prepoznat i pozitivno ocijenjen ubrzani ekonomski rast Crne Gore u prethodnoj godini, budući da je imala jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Takođe, pozitivno su ocijenjeni i rezultati kada je u pitanju fiskalna konsolidacija, odnosno Vladino domaćinsko upravljanje javnim finansijama, uz preporuku da se nastavi sa radom na unaprijeđenju sistema i pažljivo razmotre svi potencijalni rizici.