Franca će izgraditi novu fabriku

Podijeli

Ni dan nakon katastrofalnog požara koji je u potpunosti uništio bjelopoljsku fabriku za proizvodnju i obradu mesnih proizvoda Mesopromet kompanije Franca nije poznato šta je uzrokovalo tu nesreću.

Iz kompanije, međutim, najavljuju da će uz pomoć Vlade i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) angažovati radnike za izgradnju nove fabrike.

Fabrika zapošljava oko 600 radnika koji su sada bez posla a, kako prenosi portal RTCG, vlasnik kompanije Hilmija Franca kazao je juče da neće biti otpuštanja.

Požar u fabrici Mesopromet (Foto Standard)

Fabriku je obišao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, sa predstavnicima Vlade i IRF-a.

“Siguran sam da stvaralački duh i energija vlasnika kompanije Mesopromet, njegove porodice i svih zaposlenih uz podršku lokalne samouprave i države usloviti da se na ovim temeljima izgradi nova, modernija i svojim kapacitetom vrednija fabrika. To je obaveza svih nas zajedno, zbog vlasnika, uposlenih, zbog velikog broja poljoprivrednih proizvođača koji su u kooperativnom smislu naslonjeni bili dugi niz godina na kompaniju Franca,ali i zbog ukupne ekonomije Bijelog Polja i Crne Gore”, poručio je Simović.

Obilazak izgorjele fabrike (Vlada CG)
Obilazak izgorjele fabrike (Vlada CG)

Šteta više stotina miliona eura?

Prema prvim procjenama, šteta od požara koji je zahvatio bjelopoljsku kompaniju “Franca” mjeriće se u stotinama miliona eura.

Poređenja radi godišnji budžet Opštine Bijelo Polje iznosi oko 14 miliona eura, pa taj podatak najbolje govori o kakvoj je privrednoj katastrofi riječ, piše FB stranica “Vijesti iz Bijelog Polja”.