Dolazi li Androidu kraj? Google razvija novi mobilni operativni sistem

Podijeli

Android čini oko 88 odsto tržišta koje se tiče mobilnih operativnih sistema i u vlasništvu je Googlea. Ali, sve bi uskoro moglo biti bitno drugačije jer Google već neko vrijeme radi na novom operativnom sistemu.

Novi sistem nosi naziv Fuchsia, i još tokom maja prošle godine u javnosti su se pojavile prvi video snimci kako izgleda pa se naravno pažnja zajednice uveliko okrenula prema tom projektu. Samo, sad kad je prošlo skoro godinu dana od te informacije, pojavile su se glasine da bi Android prije ili kasnije zbog novog operativnog sistema mogao doživjeti kraj, piše ICTBusiness.

Trenutno, Fuchsia se razvija pod AOSP (Android Open Source Project), ali pod ART (Android Runtime) dijelom (eng., branch). To znači da će imati podršku za native Android aplikacije. Sve to sugeriše i da bi Fuchsia mogla biti nešto potpuno zasebno, nešto što nije otvoreno za poglede zajednice.

A prvi korak trebali bi biti Pixel modeli sa svojim posebnim operativnim sistemom, koji bi trebao biti – Fuchsia. Time bi luksuzni uređaji imali dodatni ekskluzivitet i više sličnosti s Appleovim iOS, odnosno, s iPhoneima.