Egipatski milijarder investirao pola svog bogatstva u zlato

Podijeli

Egipatski milijarder Naguib Saviris uložio je polovinu svog ukupnog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

Naguib je brat Samiha Savirisa, crnogorskog državljanina i investitora u rizort Luštica Bay, čija je gradnja u toku.

U intervjuu kojeg je dao za Bloomberg, Saviris je rekao kako vjeruje da će cijene zlata porasti te s trenutne vrijednosti od nešto više od 1.300 dolara dosegnuti 1.800 dolara po unci, dok će, s druge strane, “precijenjena” tržišta dionica krahirati.

“Na kraju imate Kinu koja neće prestati ulagati u zlato. Uostalom, ljudi imaju tendenciju da investiraju u taj plemeniti metal za vrijeme krize, a trenutno postoji puno kriza”, rekao je egipatski milijarder u intervjuu održanom u njegovoj kancelariji u Kairu s pogledom na Nil.

“Pogledajte Bliski Istok i ostatak svijeta, a gospodin Tramp ne pomaže”, dodao je on, prenosi Jutarnji list.

No, američki predsjednik Donald Tramp pomaže Savirisu na jedan način. Ako se uspije postići sjevernokorejski mirovni sporazum, egipatske investicije u tu zemlju mogle bi mu se napokon isplatiti. Naime, Saviris je osnovao prvi telekom u Sjevernoj Koreji, Koryolink, koji posluje u sklopu njegovog Global Telecom Holdinga (nekadašnji Orascom Telecom Holding). Ovaj drugi najbogatiji Egipćanin rekao je kako bi mu sporazum omogućio povrat nekih od svojih investicija.

“Na sebe sam prenio sve rizike, plaćaju mi u valuti koja se ne razmjenjuje lako, uložio sam puno novca, završio gradnju hotela (op.a. 330 metara visok Ryugyong Hotel u Pyongyangu koji je godinama bio nedovršen) te sam napravio tamo puno dobrih stvari”, rekao je Saviris.