Holter – pouzdana dijagnostika povišenog krvnog pritiska

Podijeli

Ako se stalno povišen krvni pritisak (hipertenzija), sistolni (gornji) pritisak ili dijastolni (donji) pritisak, ne kontroliše i ne liječi, može biti opasan po zdravlje i život.

Uzroci povišenog krvnog pritiska mogu biti različiti i kada se otkriju, na njih treba djelovati odgovarajućom terapijom kako bi se spriječile posljedice.

Posljedice povišenog krvnog pritiska

Povišeni krvni pritisak oštećuje krvne sudove i dovodi do oštećenja bubrega i mozga, a usljed toga može doći do moždanog udara, srčanog udara, slabljenja srca, prskanja krvnih sudova, oštećenja bubrega i drugih zdravstvenih poremećaja.


Šta činiti?

ORDINACIJA BALANS U NIKŠIĆU vam obezbjeđuje redovne kontrole kojima možete spriječiti te posljedice. Kada se utvrdi povećani krvni pritisak ili povremeno povećanje krvnog pritiska, osoblje ordinacije će učiniti sve da vam pomogne.

Da bi ljekari mogli da uspostave tačnu dijagnozu i uzroke povišenog krvnog pritiska, potebno je više puta obaviti pregled i više puta izmeriti pritisak.

U savremenu dijagnostiku bolesti srca i kontrole krvnog pritiska spada i aparat poznat kao holter. Ranije su ovi aparati bili veoma skupi (bilo ih je malo) i sama mjetoda merenja bila je komplikovana i skupa. U prošlosti se na holter čekalo dosta dugo, dok su sada ovi aparati relativno dostupni svim pacijentima i možete ih dobiti i u Balansu.

Ordinacija se nalazi u ulici Milovana Pekovića br. 2, Nikšić (nova zgrada iza zgrade ŠIK Javorka), a sve informacije o pregledima i uslugama možete dobiti na broj telefona +382 67 260 997, ili na mail [email protected]. Njihova Facebook stranica se nalazi na ovom linku.

Šta se dobija holterom?

Za preciznu dijagnostiku bolesti srca treba imati uvid u dnevno-noćne varijacije krvnog pritiska i rad srca. Koje aparate treba upotrijebiti i koje analize izvršiti – utvrđuje i odlučuje internista u Balansu.

Savremena dijagnostika veoma često uključuje dvadesetčetvoročasovni holter monitoring krvnog pritiska. Ovaj aparat je prenosan, lak i bezbjedan, tako da ga pacijent nosi sa sobom 24 sata. Tokom tog perioda se svakih 30 minuta pacijentu mjeri krvni pritisak, kao i ostali bitni parametri (puls, pravilnost otkucaja srca…). Ovi podaci se bilježe u memorju holtera, a poslije skidanja aparata se učitavaju u računar.

Podaci sa holtera se posle unošenja u računar obrađuju, sumiraju i analiziraju. Na osnovu ovih podataka, ljekar stiče saznanja i uvid u maksimalne, minimalne i prosječne vrijednosti krvnog pritika, brzinu otkucaja srca, kao i periode (vrijeme u toku dana) kada dolazi do naglog skoka krvnog pritiska.

Na osnovu pregleda, rezultata holtera i ostalih analiza ljekar će ustanoviti uzroke i moguće poslejdice kako bi propisao adekvatnu terapiju i pravilno doziranje ljekova.

Zaključak i upozorenje

Kada se ustanovi povećan ili nestabilan krvni pritisak i definišu uzroci takvog stanja, onda se treba strogo pridržavati propisane terapije i ići na redovne kontrole.

(Za potrebe teksta korišćeni prilozi sa portala Krstarica)