Online kladionice vrte milione, bez zaposlenih i plaćanja poreza

Podijeli

Nekoliko desetina firmi preko čijih računa se obavlja milionski promet u Crnoj Gori izmiče kontroli državnih organa, pod djelatnošću “informacione tehnologije”, krši se zakon o igrama na sreću i otvara prostor za pranje novca, potvrđeno je istraživanjem Vijesti i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Samo nekoliko kompanija imalo je proteklih godina ukupni promet preko računa veći od 100 miliona eura, a ukupna svota sigurno je veća jer mnoge firme iz te mreže godinama nijesu predale finansijske izvještaje Poreskoj upravi.

Jednu banku u Crnoj Gori nedavno je zapadnouropski partner, koji za nju obavlja korespondentske poslove, obavijestio da ne želi posredovati u transakciji od oko 50 milikna eura prema mreži tih kompanija u Crnoj Gori. Novac je ipak našao ulaz preko jedne druge od 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori, rekao je izvor iz finansijskih krugova.

Kompanije iz te mreže registrovane za informacionu tehnologiju nemaju licencu za organizovanje igara na sreću, a nalaze se na spornim ili nepostojećim adresama u Podgorici.

Najveći službeno prijavljen promet imala je kompanija Seabet koja ima jednog zaposlenog i promet od 60 miliona eura u protekle četiri godine. Kompanija je aktivna, prije nekoliko dana podnijela je Poreskoj upravi izvještaj da je u 2017. imala prihod od 13,99 miliona eura. Osnivač je Seabet Limited iz Londona, a direktor je Drago Vukčević. Ta kompanija je ranije upravljala web stranicom Seabet.com, koja sada ne omogućava direktno klađenje, ali nudi informacije i linkove prema web stranicama gdje je to moguće.

Uprava za igre na sreću je februaru 2015. potpisala ugovor o koncesiji za priređivanje igara na sreću za 21 web stranicu s kompanijom E Gambling Montengro, iza koje stoje Milovan Maksimović, brat od ujaka izabranog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i dva mađarska državljana. Jedna od od tih web stranica bila je i Seabet.com. E Gambling je kasnije te stranice, i dvadesetak drugih, davao povezanim kompanijama u Crnoj Gori preko kojih se obavljao promet.

Uprava za igre na sreću je lani raskinula koncesiju s E Gamblingom koji nije svoje web stranice povezao s državnim sustavom online nadzora. Prije dvije i po godine, zbog mogućeg nelegalnog priređivanja igara na sreću i pranja novca, dokumentaciju o slučaju E gambling Specijalno državno tužilaštvo uzelo je od inspekcije i Uprave za igre na sreću, ali se ništa nije dogodilo.