Zatvara se Cambridge Analytica

Podijeli

Zatvara se kompanija Cambridge Analytica, optužena za neovlašćeno korištenje podataka oko 90 miliona korisnika Facebooka.

Cambridge Analytica optužena je za neovlašćeno korišćenje podataka 87 miliona korisnika Facebooka u svrhe svojih političkih klijenata. Kompanija je putem aplikacije koju je razvio profesor s Cambridgea, Aleksandr Kogan, skupljala podatke korisnika Facebooka za svoje klijente.

“U proteklih nekoliko mjeseci, Cambridge Analytica postala je meta brojnih neutemeljenih optužbi te je, uprkos naporima da to ispravi, oklevetana zbog aktivnosti koje ne samo da su legalne, već su i opšteprihvaćene kao standardni dio internetskog oglašavanja, i u političkom i u komercijalnom području”, stoji u izjavi na web stranici kompanije.

“Uprkos čvrstom uvjerenju Cambridge Analytice da njeni zaposleni djeluju etično i zakonito, medijska opsada otjerala je skoro sve kompanijine klijente i dobavljače. Zbog toga je odlučeno da se nastavak poslovanja ne isplati”, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Evropi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a osnivač Facebooka Mark Zakerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažovala ekipa kampanje Donalda Trampa.

Lični podaci su u centru ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških kompanija poput Twittera i Googlea jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.