Twitter pozvao korisnike da promijene lozinke

Ilustracija (Reuters)

Kompanija Twitter Inc. je pozvala svojih više od 330 miliona korisnika da promijene svoje lozinke nakon što je kvar doveo do toga da su neke od njih bile sačuvane kao običan tekst na njegovom internom računarskom sistemu.

Društvena mreža je saopštila da je popravila kvar te da interna istraga nije pronašla nikakvih nagovještaja da je neko iznutra ukrao lozinke ili ih zloupotrijebio, ali je pozvala sve korisnike da razmotre promjenu šifri „iz čistog opreza“.

Mreža nije rekla koliko je lozinki pogođeno. Međutim, osoba upoznata s reakcijom kompanije rekla je da je brojka „znatna“ te da su bile izložene „nekoliko mjeseci“.

Twitter je otkrio kvar prije nekoliko sedmica i obavijestio je o njemu neke regulatore, rekla je ta osoba, koja nema ovlašćenja da govori o tom pitanju, piše Poslovni dnevnik.

Ovo otkriće dolazi u vrijeme dok zakonodavci i regulatori širom svijeta pomno istražuju način na koji te kompanije čuvaju i osiguravaju podatke korisnika, nakon niza sigurnosnih incidenata koje se dogodile među ostalim u kompanijama Equifax Inc, Facebook Inc i Uber.

maj 4, 2018 at 10:13 am