Durmitor naših podjela: Rušenje žabljačkog hotela izazvalo oštre reakcije

Podijeli

Na mjesto “Durmitora”, najstarijeg hotela na Žabljaku, uskoro će biti izgrađen novi i moderan smještajno- ugostiteljski objekat.

Novi vlasnik hotela, kompanija Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, predstavio je prije nekoliko idejno rješenje koje je, međutim, izazvalo lavinu komentara ljudi i organizacija koji godinama tvrde da se taj kultni objekat može samo rekonstruisati i na taj način privesti namjeni.

Projektovani izgled novog hotela (CdM)

Žabljak će, kako su saopštili iz kompanije, obogatiti autentičnu ponudu kroz kategoriju novog hotela opsega pet zvjezdica, sa kapacitetom od 70 soba sa 140 ležajeva. Hotel će imati dva restorana, klub za djecu, unutrašnji i spoljašnji bazen, dok će u podzemnim etažama raspolagati sa parking prostorom, konferencijskom salom i spa centrom.

Pored novog hotela planirana je izgradnja 11 vila u šumi u okolini hotela Durmitor koje će takođe morati da zadovolje zahtjeve objekata od pet zvjezdica.

Iz NVO Expeditio, koji godinama traži da se taj objekat ne smije rušiti, već samo rekonstruisati, a 2013. godine podnijet je i zvaničan zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara da se “Durmitor” zaštiti kao kulturno dobro. Uprava je iste godine prihvatila tu inicijativu.

Početak rušenja hotela izazvao je reakcije na Facebooku, a izdvajamo polemiku Borisa Darmanovića, podgoričkog biznismena bliskog kompaniji Adriatic Properties i Biljane Gligorić iz NVO Expeditio. (Kliknite na simbol za komentare kako bi vam se otvorile reakcije)