Pet godina bez Dragana Lajovića: Previše smo mali da bismo zaboravili velike

Podijeli

Prije pet godina u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj poginuo je prof. dr Dragan Lajović, dekan i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF).

Njegova prerana i tragična smrt u 48. godini života je potresla cijelu crnogorsku javnost a mnogi se i danas sjećaju čovjeka koji je svojom energijom i optimizmom nadahnjivao kako studente tako i kolege i sve sa kojima je bio u kontaktu.

Za portal Investitor o njemu, pet godina nakon odlaska, govore kolega Radivoje Drobnjak i novinarka Nina Vujačić. Njihove izjave prenosimo u cjelosti:

Nina Vujačić, novinarka:

Veliki je izazov govoriti o čovjeku i prijatelju o kojem su već izrečeni i ispisani nebrojni hvalospjevi, uz čije ime su se uvijek vezivale najljepše konstruisane rečenice; čija je inteligencija briljantna i nestvarno sjajna enegrija kojom ispunava svaki prostor, i koji se grčevito drži i ne želi da napusti prostore uma, i – što je još bitnije – srca. O takvima kakav je bio moj prijatelj Dragan Lajović nikad ne bi trebalo prestati govoriti. Čovjek, prijatelj, neumorni i fanatični radnik, najnježniji stric, sin i brat… Pregalac koji je danonoćno radio, što dobro pamte njegovi studenti i kolege, i stvorio tako i toliko da, ma koliko se neko potrudio, ne može da razgradi. Namjerno u njemu nikada ne govorim i ne razmišljam u prošlom vremenu, jer je njegova energija prisutna i neuništiva… Iako ga već pet godina ne vidim, i dalje razgovaramo i rješavamo dileme, raspravljamo kad nismo saglasni… I na kraju čujem: “Biće to u redu Stara, riješićemo to”. Kao i uvijek…

Radivoje Drobnjak, preduzetnik i bivši asistent u nastavi na Ekonomskom fakultetu:

Entuzijasta, vizionar, pregalac, motivator, pedagog, uporan, rječit, emotivan i energičan, samo su neke od riječi kojima se može opisati Draganov karakter i život. Bio je posvećen marljivom radu, u vječitoj potrazi za boljim rezultatima zbog kojih bi okruženje bilo ljepše mjesto za život. Posvećen naučnom radu, nije zapostavljao praktična dostignuća. Cijenio je marljive i vrijedne ljude, ističući da oni koji stvaraju obrađujući zemlju, proizvodeći i gradeći – zaslužuju najdublje poštovanje. Studenti su za njega uvijek bili na prvom mjestu, želio je da ih motiviše za velike stvari i naoruža metodikom učenja i sticanja novih znanja. Pravičan i precizan u svom radu, ali empatican i predusretljiv u svom životu. Za nas koji smo imali priliku da radimo i sarađujemo s njim, bio je i lider ali i neko ko je bio spreman da sasluša i uvaži, ne samo predloge, već i kritike. Posjedovao je inspirišuću energiju koju je širio svuda oko sebe, a svojim optimizmom činio je da vjerujemo u nemoguće. Nikada a priori nije odbacivao, i uvijek je bio spreman za podvige i nove poduhvate. Vjerovao je u bolje sjutra, ali i isticao da se za to sjutra valja i boriti. Hrabar i odlučan, osjetljiv i dobrodušan. Dragan je iznad svega bio dobar čovjek. Ponosan sam sto je bio moj Profesor i Prijatelj.

Biografija

Dragan Lajović je rođen 1965. godine u Podgorici.

Diplomirao je 1990. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Posdiplomske studije je završio na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i magistrirao 1997. godine na temi “Uloga Fonda za razvoj Republike Crne Gore u podsticanju preduzetništva”.

Doktorsku disertaciju “Mogućnost razvoja investicionih fondova u našim uslovima”, odbranio je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2001. godine.

Bio je dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Od 2009. godine je kao gostujući profesor, na Univerzitetu u Novom Sadu, na studijama Preduzetništvo UNESCO katedre, predavao predmet Poslovna etika.

Fondacija

Draganova porodica i prijatelji su nakon njegove smrti osnovali fondaciju sa njegovim imenom. Namjera Fondacije je da stimulišu mlade ljude koji se svojim trudom, zalaganjem i rezultatima bore za promociju preduzetništva kao kreativne djelatnosti ali i generatora daljeg rasta i razvoja.

Fondacija “Prof. dr Dragan Lajović” u skladu sa svojom misijom promocije preduzetničkog obrazovanja i permanentne edukacije raspisala konkurs za dodjelu studentske nagrade najboljem svršenom studentu iz oblasti Biznisa i preduzetništva. Tri studenta Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dobili su u novembru 2017, godine nagrade iz oblasti biznisa i preduzetništva za školsku 2016-2017. godinu.

Čemu nas je učio Dragan Lajović