Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo počinje sljedeće godine

Podijeli

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne sljedeće godine, dogovoreno je u Turskoj gdje boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi”, a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana”, kaže Mihajlović.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH Srbiju će sljedeće nedjelje posjetiti delegacija turske građevinske kompanije “Tašjapi”.

“Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture je Memorandum koji ćemo već sljedeće nedjelje krenuti da realizujemo. To znači da imamo projekte za puteve kao što su Novi Pazar-Tutin, Sjenica-Novi Pazar i očekujemo njihovu delegaciju sljedeće nedjelje, pa ćemo zajedno vidjeti kada praktično mogu da se počne sa rehabilitacijom tih puteva”, navodi Mihajlović.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim riječima, zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja autoputa, odnosno, dvije rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

“Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine”, kaže Mihajlović.

Ojcenjuje da zahvaljujući dobrim, kaže, prije svega političkim odnosima koje su dva predsjednika napravili, Vučić i Erdogan, Srbija ima mogućnost da i dalje razvija ekonomske odnose sa Turskom.