Iz prodavnica širom Evrope povučene tone opasne hrane: Trulo meso, lažno mlijeko u prahu…

Podijeli

Trulo meso, hemikalijama obojena tunjevina i lažno mlijeko u prahu za bebe – samo su dio proizvoda koji zaplijenjeni u sklopu istrage Europola s polica prodavnica širom Evrope.

Istraga pod nazivom OPSON VII sprovođena je tokom četiri mjeseca u 67 zemalja a rezultirala je oduzimanjem više od 3.600 tona i 9.7 miliona litara hrane i pića prilikom 41.000 provjere sprovedene u prodavnicama, supemarketima, aerodromima, morskim lukama i industrijskim postrojenjima.

Ukupno je uhapšeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba, piše Jutarnji list.

“Rezultati ove akcije pokazuju što se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinirane akcije”, kazao je Jari Liukku, šef Evropskog centra za teški i organizovani kriminal Europola.

“Ovo je potez koji je zahtijevao prekograničnu saradnju. Smesove države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za sprovođenje zakona jeste da osiguraju da je ono što dođe na tanjir kupaca izvorno i sigurno. Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište”, kazao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjeljenja za ilegalna tržišta.

“Obim zaplijenjenih proizvoda podsjetnik je javnosti da moraju ostati oprezni po pitanju šta kupuju i odakle stiže roba”, dodao je on.