Potpisan memorandum za autoput Beograd – Sarajevo

Podijeli

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom Tašjapi.

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.

O ovim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

“Za Srbiju je jako značajna izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, a ovaj projekat je i od velikog značaja za čitav region, jer će on donijeti samo dodatnu stabilnost. Što se nas tiče, mi smo spremni za gradnju auto-puta, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je ovaj memorandum s turskom kompanijom Tašjapi još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom ove predsjedničke posjete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje ovog auto-puta”, izjavila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo a prenio Tanjug.

Mihajlović je članica državne delegacije koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od 6. maja nalazi u dvodnevnoj posjeti Turskoj.

Mihajlovioć u ponedjeljak u Ankari treba da potpiše Memorandum o razumijevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom ove posjete Mihajlović će imati i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi.