Prosječne plate u Evropi: Crna Gora ispred Rusije i Turske

Mapa prosječnih neo plata u Evropi (Wikipedia)

Sa prosječnom neto platom od 512 eura, Crna Gora je u grupi evropskih zemalja sa srednjim primanjima ali je, kada se ona uporedi sa kupovnom moći, u donjem dijelu tabele.

Prema podacima objavljenim na Wikipediji, Crna Gora je sa prosječnom platom najslabija u svojoj grupi, u kojoj se još nalaze i susjedna Hrvatska, kao i Slovenija, Malta, Mađarska, Rumunija, Češka, Slovačka, Poljska, bivše socijalističke zemlje.

Prosječne neto zarade u Evropi: Izvor: Wikipedia

Crna Gora po ovim podacima ima veću prosječnu platu nego svjetske sile Rusija (466 eura) i Turska (467 eura).

Najveću prosječnu platu zarađuju građani Monaka, 5.225 eura, a slijede Lihtenštajn (4.887 eura) i Švajcarska (4.370 eura).

Najniže prosječne plate u Evropi isplaćuju se u Gruziji (274 eura) i Jermeniji (283 eura), ali i u crnogorskom susjedstvu – na Kosovu (374 eura) i Albaniji (378 eura), a nijesu daleko ni Makedonija (390 eura) i Srbija (422).

Odnos prosječne plate i kupovne moći cijeli naš region gura na samo dno tabele, pa je „u crvenom“ području, osim svih zemalja SFRJ i Albanije završilo više zemalja EU: Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka, Slovačka…

Odnos prosječne plate u odnosu na kupovnu moć (Izvor: Wikipedia)

Podaci na osnovu kojih je napravljena mapa zarada u Evropi skupljeni su iz više od 100 izvora, a cijelu komparaciju možete pogledati ovdje.

maj 7, 2018 at 11:33 am