Blindirani „ruski Rols Rojs“ zvijezda Putinove inauguracije

Putinov automobil

Predsjedničke blindirane limuzine imaju višestruki značaj. Osim što štite najviše rangirane putnike od eventualnih pokušaja atentata, njihova pojava suptilna je demonstracija moći, a ako je automobil pritom domaće proizvodnje – i nacionalnog naboja.

Zato se američki predsjednici voze u blindiranim Kadilacima, njemački kancelari i predsjednici najčešće odabiru Mercedes ili Audi, Emanuel Makron koristi DS7, a čak i predsjednik najmnogoljudnije zemlje svijeta, Ksi Đinping, za službene dužnosti koristi najskuplji kineski automobil Hongqi L5.

Ni novoizabrani predsjednik Rusije nije mogao ostati imun na ovakav trend, te je za svoju inauguraciju dao da se izradi ogromna limuzina kodnog imena Kortezh, odnosno u slobodnom prevodu – pratnja ili povorka, piše Tportal.

O automobilu kojeg navodno pogoni turbopunjeni V12 s 850 KS malo je toga poznato. Navodno je motor razvio Porsche, a devetostupanjski automatik je ruske proizvodnje, no konkretnijih tehničkih detalja za sada nema.

Sudeći prema profilu vrata i stakala, može se zaključiti da Kortezh zadovoljava najviše bezbjednosne standarde poput najboljih komercijalnih limuzina renomiranih proizvođača. Certifikat VR10, na primjer, deklariše vozilo otpornim na sve vrste ručnog oružja i čelikom ojačanog streljiva, kao i eksplozije ručnih granata.

Projekt Kortezh razvili su Ruski centar za istraživanje NAMI i automobilska holding kompanija Sollers. Riječ je o prvom predsjedničkom vozilu ruske proizvodnje još od 1985, i Gorbachevove Zil-41052.

U razvoj Kortezha uloženo je 197 miliona američkih dolara. Rusi planiraju proizvodnju četiri verzije vozila na istoj arhitekturi uključujući standardni sedan, crossover i monovolumen. Od 250 do 300 automobila biće proizvedeno godišnje već od 2019.

Luksuzni automobili neće biti namijenjeni samo državnim zvaničnicima, već i Rusima dubljeg džepa koji će si moći priuštiti, budući da je očekivana cijena od 95.000 dolara na više.

maj 8, 2018 at 3:09 pm