Da li ste spremni da plaćate pretplatu na Facebook?

Podijeli

Pritisnuti skandalima i istragama, u najvećoj društvenoj mreži svijeta ponovno razmatraju uvođenje plaćanja za korišćenje njihove platforme, piše tportal.

U Facebooku su tokom proteklih nekoliko sedmica sproveli istraživanja tržišta kako bi ustanovili jesu li korisnici voljni plaćati pretplatu kako bi imali pristup Facebooku bez oglasa.

Nije to prvi put da u najvećoj društvenoj mreži svijeta razmatraju tu opciju. Ali, prije nijesu bili pod pritiskom zbog skandala oko kompanije Cambridge Analytica vezanog uz zaštitu korisničkih podataka.

Kako piše Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore bliske Facebooku, planovi o uvođenju pretplate zasad nijesu konkretni i moguće je da neće biti realizovani.

Ipak, svjedočeći pred zastupnicima američkog Kongresa, suosnivač i glavni direktor Facebooka Mark Zakerberg rekao je kako će uvijek postojati besplatno izdanje te mreže, što daje naslutiti kako bar razmišlja o modelu za čije bi se korištenje plaćalo.

Facebook je prošle godine ostvario 41 milijardu američkih dolara prihoda prodajom ciljanih oglasa nastalih prikupljanjem korisničkih podataka.

Ranija istraživanja pokazala su kako korisnici ne bi dobro reagovali na uvođenje pretplate na Facebook, smatrajući znakom pohlepe to što traže novac za nešto što su obećali da će biti besplatno. No, čini se kako u Facebooku smatraju da su korisnici možda promijenili mišljenje, piše tportal.hr.