Starbucks stiže u zemlju macchiato kafe

Podijeli

Američki lanac kafeterija Starbucks u septembru otvara svoj prvi kafić u Milanu, ali na italijansko tržište ulazi “s puno poštovanja i vrlo ponizno”, kaže njegov vlasnik i direktor Hoard Šulc.

“Nova kafeterija Starbucksa otvoriće se u septembru Milanu, tamo gdje je za mene sve započelo prije 35 godina”, kazao je Šulc AFP-u.

“Kao mladić sam 1983. neko vrijeme proveo u Milanu. Bio sam opčinjen romantikom, teatrom, lokalnim kafeterijama – mjestima na kojima se na putu između kuće i posla ‘s nogu’ ispija kratak, jak espresso…, i to me nadahnulo za osmišljavanje Starbucksovog pristupa kulturi kafića”, priznao je on.

“Godinama planiram da ću jednoga dana dovesti Starbucks u Milano. No, na to ne treba gledati kao na prijetnju. Ne dolazimo ovamo da bismo Italijane učili da kuvaju kavu, ni u kom slučaju. Moramo zaslužiti njihovo poštovanje”, rekao je uspješni Amerikanac, koji se nakon Milana svojim kafeterijama planira proširiti na Rim, a potom i na ostale italijanske gradove.

Kao u kafićima u Francuskoj i u Njemačkoj, i italijanski Starbucks biće odraz lokalnog načina ispijanja kafe, zbog čega će se uvesti obavezan prostor za stajanje, a prodavaće se i posebna mješavina kafe prilagođena nepcu Italijana.