Američki KKR širi medijsku imperiju u regionu

Podijeli

Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja (AZTN) dozvolila je KKR-u preuzimanje Nove TV, d.d. u Hrvatskoj.

Komisija je dozvolila koncentraiju preduzentika koja bi nastala sticanjem kontrole Slovenia Broadband S.a r.l., kompanije u sklopu američke investicione kompanije KKR, nad Novom TV d.d., najgledanijom komercijalnom televizijom u Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopštenju AZTN-a, preuzimanje Nove TV ne bi moglo da ima značajni učinak na tržišno nadmetanje.

“Uzimajući u obzir strukture mjerodavnih tržišta usluga televizijskih kanala na malo i na veliko, na tržištu sticanja audio-vizualnog televizijskog sadržaja i na tržištu televizijskog oglašavanja kao i tržišnu snagu i udjele učesnika koncentracije na mjerodavnim tržištima, AZTN je ocijenio da konkretna koncentracija ne bi mogla da ima značajan učinak na tržišno nadmetanje, naročito ne na način da se njome stvara novi ili jača postojeći vladajući položaj učesnika koncentracije na tržištu”, navodi se u saopštenj, prenosi Tportal.

KKR je, preko svoje firme, vlasnik i kablovskih mreža Telemach i Total TV u Crnoj Gori, a nedavno je kupio i TV stanicu Pink M.

Nedavno je taj američki fond pominjan i kao najozbiljniji novi vlasnik Telenor kompanija u regionu, ali njih je, na kraju, kupila češka grupa PPF, za 2,8 milijardi eura.